Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 29, 12:14

Titok a nyíregyházi templomtoronyban

  • Közzétéve Kultúra

evangelikus templom nyiregyhaza

A Nyíregyházi Városvédő Egyesület is készül a közelgő Tirpák Fesztiválra: a hagyományokhoz híven ezúttal is nyitva lesz a Hősök terén álló villamos, mégpedig szeptember 16-án szombaton és 17-én, vasárnap.

A Kossuth téri téri programokhoz igazodva 14-20 óra között látogathatják a villamost az érdeklődők, akik nosztalgiázhatnak egy kicsit a kocsiban látható villamostörténeti kiállításnak köszönhetően, míg a gyerekek rajzolhatnak, színezhetnek. Természetesen az egyesület helytörténeti kiadványait is kézbe vehetik az érdeklődők. Mint ismeretes, Nyíregyházán 1911-1969-ig járt a villamos a MÁV-bérháztól közlekedett az illatos Sóstói-erdőn át Sóstóra.

A városvédők azonban nem csak ezen az egy helyszínen várják a Tirpák Fesztiválra látogatókat. Szombaton (16-án) 10 és 15 óra között nyitva lesz az evangélikus templom tornya, amelyet 45 perces turnusokban lehet meglátogatni. A templomot, a város legrégebbi műemlékét, 1. helyrajzi számú épületét az 1753-ban betelepülő, később tirpákoknak nevezett, evangélikus vallású, szlovákul beszélő ősök építették 1784-86-ban, Giuseppe Aprilis olasz építész tervei alapján. A torony 10 évvel később épült fel.

Idén különösen érdemes lesz megmászni a magasba vezető lépcsőket, mert egyfelől lehet gyönyörködni az ablakokból elénk táruló panorámában, az egyesület elnökségi tagja Leviczky Zoltán pedig, mint mindig, ezúttal is szívesen mesél az óraszerkezetről, a toronyban lakó két harangról, a harangjátékról. De lesz még egy meglepetés is, ami természetesen hétpecsétes titok. Annyit elárulunk: ilyen sem volt még Nyíregyházán.

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280