Bejelentkezés
Frissítve: 2018 Nov 20, 19:02

Színjátszó Találkozó Mátészalkán

  • Közzétéve Kultúra

2018. július 20-21-én 17. alkalommal rendeztük meg az Amatőr Színjátszó Találkozót a Mátészalkai Szentpétery Zsigmond Kulturális Központ és Színházban. A mára már hagyománnyá vált program célja, hogy a csoportok bemutatkozási és megmérettetési lehetőséget kapjanak, és természetesen az, hogy játékukkal szórakoztassák Mátészalka és a térség színházkedvelő közönségét.

msz6

2018-ban hat csapat állhatott a világot jelentő deszkákra. A debreceni Kuckó Művésztanya Utcaszínház vásári komédiáin derülhettek jókat kicsik és nagyok egyaránt, a partiumi Börvely csapata, a Lápi Lidércek Moliere életművének egyik gyöngyszemével,  A képzelt beteg című vígjátékkal szórakoztatták a nagyérdeműt, a Székelykeresztúrról érkező Pódium Színpad pedig Dürrenmatt Pör a szamár árnyékáért című szatírájával pellengérezte ki az emberi fonákságokat és álelveket. Természetesen a komolyabb műfajt kedvelők is találhattak kedvükre való előadást. Az Erdély szívéből, Szentegyházáról érkező Ködszurkáló Kisszínház Sarkadi Imre: Elveszett Paradicsom című drámájával ajándékozta meg a nézőket, a vásárosnamény Kontársulat pedig Barta Lajos: Szerelem című tragikomédiájával nevezett a fesztiválra.

msz

Mátészalkát a Gondolat Kamaraszínház képviselte. A csapat a napokban ünnepelte fennállásának 4. évfordulóját. Ahogyan nevük is sugallja, gondolkodtatni szeretnének, olyan előadásokat visznek színre, melyek szórakoztatnak, de közben valami mélyet is közvetítenek a közönségnek. Az elmúlt időszakban 4 Aldo Nicolaj-, valamint egy Spiró-darabot mutattak be, az idei találkozóra ismét egy új előadást, mégpedig Đorđe Lebović: Az ezredik éjszaka című egyfelvonásos, felnőtteknek szóló tündérmeséjét mutatták be, Erdős László rendezésében. A jól ismert és szeretett Gondolat-tagok, Kiss Csilla és Halóka Zsolt idén új játszótársat is kaptak Cseppentő Ágnes személyében, akit rég óta visszavárt már Mátészalka színpada. A kétnapos szakmai és baráti találkozón Kiss László, a Kézdivásárhelyi Városi Színház művésze Karinthy Frigyes: Így írtok ti című műve alapján összeállított verses irodalmi összeállítással, a Karinthy Kávéházzal kedveskedett a tisztelt publikumnak, s varázsolt igazi kávéházi hangulatot a Szalkai László Terembe.

msz1

A lelkes csepűrágók játékát szakértő zsűri segítette, Buzogány Márta, színművész és Harsányi Sulyom László, színházi rendező személyében.

Rendezvényünkön a színház mellé a képzőművészet is bekukucskált. Czine Árpád fotóiból nyílt színházi témájú kiállítás, hiszen a művész a Gondolat Kamaraszínház korábbi előadásainak szép pillanatait örökítette meg és tette közkinccsé az utókor számára.

Hálásak vagyunk lelkes közönségünknek, akik nagy számban látogatták a két nap hét előadását, s elismerő tapsukkal jutalmazták színjátszóink játékát. Köszönjük továbbá a csoportok közreműködését, vidámságát, lelkesedését, barátságát!

msz2

A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

Zsoldos Judit, Mátészalkai Szentpétery Zsigmond Kulturális Központ és Színház

NKA logo 2012 RGB


XVII. AMATŐR SZÍNJÁTZSZÓ TALÁLKOZÓ

  1. ÉVI DÍJAZOTTJAI

msz3

LEGJOBB ELŐADÁS DÍJA
Ködszurkáló Kisszínház, Szentegyháza
Sarkadi Imre: Elveszett Paradicsom - dráma
 
LEGJOBB NŐI FŐSZEREPLŐ DÍJA
Szentgyörgyi Rozi részére
Kuckó Művésztanya Utcaszínház, Debrecen
Szentgyörgyi Rozi: Úgy, ahogy mondom! Kódorgó Vilma hiteles történetei - mulatságos esetek, biztos forrásból
 
LEGJOBB NŐI FŐSZEREPLŐ DÍJA
Rain Tamara részére Mira szerepének megformálásáért
Ködszurkáló Kisszínház, Szentegyháza
Sarkadi Imre: Elveszett Paradicsom - dráma
 
LEGJOBB FÉRFI FŐSZEREPLŐ DÍJA
György Ferenc részére Zoltán szerepének megformálásáért
Ködszurkáló Kisszínház, Szentegyháza
Sarkadi Imre: Elveszett Paradicsom - dráma
 
LEGJOBB NŐI MELLÉKSZEREPLŐ DÍJA
Orbán Lívia részére Poliphonus és az Ügyvéd szerepének megformálásáért
Pódium Színpad, Székelykeresztúr
Dürrenmatt: Pör a szamár árnyékáért - szatíra
 
LEGJOBB FÉRFI MELLÉKSZEREPLŐ DÍJA
Mag István részére Sebők szerepének megformálásáért
Ködszurkáló Kisszínház, Szentegyháza
Sarkadi Imre: Elveszett Paradicsom - dráma
 
SZÍNPADI JELENLÉT KÜLÖNDÍJA
Cseppentő Ágnes részére
Gondolat Kamaraszínház, Mátészalka
Đorđe Lebović: Az ezredik éjszaka - tündérmese felnőtteknek
 
msz4
msz5
msz6

EMMI CsaladokEve STATIKBANNER nov 700x700 gif