Nemzeti konz csaladok 1200x150

Bejelentkezés
Frissítve: 2018 Dec 10, 20:14

Kerékpárúton a Tisza mentén: Gergelyi - Jánd

atlantika vizividampark 2A Gergelyugornyai hídtól tovább kerekezve pár száz méterre érjük el a tiszai strandlejárót. Ha balra fordulunk megláthatjuk az Atlantika vízividámparkot. Vásárosnamény valamikori kétmedencés termálfürdőjét az új tulajdonos az elmúlt pár évben lépésről lépésre fejlesztette, és többcsúszdás, hullámmedencés szórakoztatóközponttá változtatta.

kep12Jobbra fordulva érjük el a Gergelyi tiszai szabadstrandját (bár sokan ugornyáról beszélnek), ahol a fürdés és napozás mellett nyáron több étterem kínálata is biztosítja a kikapcsolódást. A szezon június közepétől augusztus 20-ig tart. Gergelyiben két falu van, hiszen az üdülőterület oszlopokon álló házai nyaranta egy külön települést alkotnak.
jandi palaj d059Továbbindulva a töltésen érjük el Jánd és Gergelyi között a tanyahajó kikötőjét, ahol nyaranta szállást lehet bérelni.
Jándra érkezve jobbra van a jándi strandlejáró, és bár a stand fekvése hasonlít a Gergelyiéhez, nomád hangulatával maga az őstermészet. Az egyetlen büféjében az áramot generátor szolgáltatja, így kávét, hideg üdítőt és torpedót vagy hamburgert itt is lehet nyaranta fogyasztani. A jándi strandon szállt meg 2013-ban a PET kupa, amelynek célja a Tiszát szennyező PET palackok gyűjtése, és ezekből működö képes hajók építése.

jand cimer"Jánd község neve 1217-ben egy poroszló nevében tűnik fel, határában kutatás alkalmával barbárkori görög utánzatú ezüst érméket találtak, melyeknek egyik oldalán egy ól, a másikon vértezett nyakú férfi ábrázoltatik.

Templomának már 1615 előtt kellett lennie, mivel kisebbik harangja már akkor meg volt öntve. Templomának romjain újat építettek, melyet 1773-ban szenteltek fel. A templom közelében fatorony állt. Tetősíkja négy sarkán, a négy evengélista emlékezetére, kisebb tornyocska emelkedett. Jánd templomNagyobbik harangját 1792-ben öntötték, ez azonban csakhamar meghasadt, 1800-ban másat öntöttek helyette, ez azonban szintén megrepedt, 1818-ban készült a mostani 318 fontos.

Nevezetessége:

A Rákóczi út 62. sz. alatt 2004-ben kettős emlékhelyet jelölő tájház nyílt. Egy 19. századi kisnemesi tornácos ház 3 helyiségében a falu történeti és néprajzi emlékei láthatók (dr. Pál István muzeológus szakszerű elrendezésében). Az épület falán pedig emléktábla hirdeti (Schmidt Sándor vásárosnaményi fafaragó, népi iparművész alkotása által) annak a Jándon született Kakuk Imre ácsmesternek az emlékét, aki a környéken (Gemzse, Vitka, Lónya stb.) több faragott fatornyot épített.
jand tajhazJeles szülöttei közül meg kell még említenünk Nagy Sámuelt, az 1848-49-es szabadságharc Jándon eltemetett tábori lelkészét, és Jándi Dávidot, a holokauszt áldozatát.
Érdekesség még, hogy az 1910-es évek elején Ady Endre Jándon járt valami telek-ügyben és az Asztalos családnál szállt meg. A ma 80 év körüli nyugdíjas tanítónő apósa 13 éves gyerekként fuvarozta be a naményi állomásra, mesélte nekem Asztalos néni 2005 szeptemberében."
(Lejegyezte: Antal Miklós)

zsindelyNem hagyhatjuk el Jándot anélkül, hogy be ne néznénk a Zsindely vendégházba (Rákóczi utca 70). 

Előzetes egyeztetés:+3620 771 7986

A vendégház a mai kornak megfelelő bútorzattal rendelkezik, ami négy fő befogadására képes. Az udvaron sátorozási, bográcsozási és parkolási lehetőség van.

A házi kedvenceket sem kell otthon hagyni, mivel az udvaron ők is elférnek.
Gyermekeknek homokozó,hinta ésami a legfontosabb a szomszédos kertben ˇ"mini vadaspark" mindenféle állattal amit simogathatnak és játszhatnak velük ,többek között: kutya, galambok ,tyúk, kakas ,tehén ,borjú, kecskék, bárányok, nyúl, mala cés végül ló, amin a gyermekek lovagolhatnak.
A kecskét reggel-este megfejjük és kínáljuk vendégeinknek ajándékként. Az orvosok szerint az allergiára nincs jobb és természetesebb ellenszer ,mint a kecsketej. Jöjjenek el és próbálják ki teljesen ingyen, Önöknek csak a szállásért kell fizetni!

NMF MobFiz AUTOPALYA 700x700

Nemzeti konz csaladok 700x700