Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 5, 6:53

Péter Juli: Önkéntes karantén....

A családunk úgy döntött, hogy "bezárkózunk", amennyire lehet. A gyermekeinkkel, unokáinkkal telefon, internet segítségével állandó a  kapcsolat. Mindketten idősek, betegek vagyunk. Jobb az elővigyázatosság.

ajtotabla holenthon3

Mit tettünk?

1.+ 1 havi gyógyszer mennyiség. Nem is volt könnyű, mert 10 éve nincs házi orvosunk. Itt nem írnak fel 3 havi mennyiséget...

2. Bevásároltunk, de nem halmoztunk fel semmit.

3. Nem utazunk sehová, ha nem muszáj.

4. Az esetleges bevásárlást a 18 km-re élő kisebbik fiúnk végzi.

5. Kézmosási, fertőtlenítési dömping...

6 .A szomszédokkal eddig naponta tartottuk a kapcsolatot.

Megbeszéltük együtt, hogy velük is telefon, net kapcsolat lép életbe.

Mi így próbáljuk a rendelkezéseket, szigorításokat betartani.

SAJÁT  ÉS KÖRNYEZETÜNK biztonságáért!

…………………………………………………………………………

EGY KICSIT BELENÉZTEM BEREG MÚLTJÁBA……

Volt-e már ilyen elődeink életében? Azt tudom régi Anyakönyvekből, hogy a tifusz, a kolera milyen sok áldozat szedett! Ráakadtam egy érdekes 117 évvel ezelőtti esetre.

Járvány.

1903. október 18. Gát és Gergelyi községekben — mint értesítenek — a hökhurut jár- ványszerüleg fellépett. — N.-L u c s k á n pedig a gyermekek közt a kanyarójárvány lépett föl, még pedig annyira, hogy e betegség miatt az összes iskolák egyelőre négy hétre orvosilag bezárattak. „


F. hó 13-án a mezőkaszonyi iskolák zárattak be himlőjárvány miatt;

Barabásban a roncsoló toroklob, Hetyen és Som községekben pedig a ragályos köthártyalob (szem- betegség) lépett fel járványszeríileg.


MÉG DŰHÖNG A JÁRVÁNY

1903. december 20.

Barabásban és Mezőka s z o n y b á n a vörheny járvány — mint értesítenek — még egvre dühöng s szedi az áldozatokat. Mezőkászonyban ennek dacára, miután már csak 1U—12 családnál áll fenn a ragályozás, a két hónapi szünetelés után úgy az iskolák-, mint az óvodában a tanítások f. hó I án újból megkezdettek.


KÖZÖNSÉG ROVATA.

1903. december 27.
T. Szerkesztő Ur !
Tisztelettel kérem, szíveskedjék b. lapjának legutóbbi számában olvasható „Járvány“ ez. újdonságára vonatkozó következő helyreigazítást közölni.
Barabás és Mezőkaszony községében a vörheny járvány már nem „dühöng“.

Igaz ugyan, hogy Barabásban a járvány megszűnte után még újabb megbetegedések történtek, a miért is az iskola újra bezáratott, de dühöngő járványról szó sines.

Mezőkaszonyban pedia az iskola 2 havi szünet után a járvány megszűntével újra megnyittatott.

Óvatosságból történt az is, hogy a mely családoknál (10—12) a legutóbbi 2—3, hétben vörheny megbetegülés előfordult, azok gyermekei még 2—3 hétre távol tartatnak az iskolától; illetve fölmentettek az iskolába járástól, hogy a kellemetlen időjárás ártalmának kitéve ne legyenek.*


Mezőkaszony, 1903. deczember 21.
Tisztelettel
Waltman Sándor,
járásorvos.

* Készséggel adtunk helyet ezen helyreigazító soroknak, azonban ezek csak még inkább megerősítik ama hírünket, hogy azon a vidéken a járvány még mindig uralkodik, mert ha Szatmáron 8 betegülés elégséges ahoz, hogy az iskolák zárva legyenek, akkor M.-Kaszonyban 12 eset sokkal nagyobb °/0 amannál.

Szerk.

Dédszüleinknek sem volt könnyű az életük. Túl jutottak a nehézségeken, hiszen mi az utódok itt vagyunk Beregben mindnyájan.

Sokat változott a világ. Nekünk már új kihívásokkal kell szembe néznünk. Bízom az egészségügyi dolgozókban, bízom a magyar népben. Tartsunk be minden szabályt, és fokozottabban vigyázzunk egymásra. 2020-at írunk…

Forrás: https://adtplus.arcanum.hu/hu/view/Beregszasz_Bereg_1903

Péter Juli

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280