Magvas kifli Ilikétől
- Írta: Vargáné Ökrös Ilona
- Közzétéve Olvasóink küldték
Az eredeti recept innen származik: limarapeksege.hu. Annyit változtattam rajta, hogy a lisztet 2/3 rész rétesliszttel,1/3 teljes kiörlésűvel helyettesítettem. 8 részre vágtam, jó nagy kiflik lettek, szendvicsnek így tökéletes, és ha nagynak találjuk, még ebbe a kisült állapotban is lehet felezni.
A formázáskor nem lisztet öntök alá, hanem búzakorpa-lenmag-napraforgómag keveréket, és ebben nyújtom el vékonyra, feltekerni-pihentetni sütni a forrás szerint. Próbáltam már vékonyan hagymalekvárral kenni és úgy feltekerni, az is isteni lett. Ez egy alaprecept, fehér liszttel is nagyon finom.
Hozzávalók:
- 1 kis pohár joghurt (140 g)
- kb. 2 dl tej
- 1 tojás
- 0,5 dl olaj
- 1,5 tk. só
- 2 ek. burgonyapehely (elhagyható)
- 50 dkg liszt
- 1 tk. cukor
- 2,5 dkg élesztő
Kenyérsütőgépben dagasztottam a tésztát. A joghurt sűrűségétől, a tojás nagyságától függően kellhet még bele egy kevés tej, a lényeg, hogy ne túl kemény, jól formázható tésztánk legyen. Dagasztás végén kelesztőtálban kelesztettem, majd enyhén lisztezett felületre borítottam. 5 egyforma részre osztottam, mindet kinyújtottam négyzet formára. Egyik sarkától kezdve feltekertem, majd középen kettévágtam. Sütőpapírral bélelt tepsin duplájára kelesztettem őket, kb. 30-40 perc kell neki.
Felvert tojással lekentem, majd 180 fokos sütőben sültek 15 percig.