Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 26, 19:57

Mitől nem lesz kemény a máj? - Jó tanács a mamitól, almás máj recepttel

maj

A máj vastartalma miatt rendkívül egészséges étel. Magas vastartalma segít szervezetünknek a vérképzésben.

Igazság szerint hetente többször is kéne fogyasztanunk, de mégis csak ritkán kerül szervírozásra. Sokak emlékében rossz tapasztalatok vannak a máj elkészítésével kapcsoltban, mert nehéz puhára sütni. Nem mindegy, mikor sózzuk, mert kemény és ehetetlen lesz.

Pedig van lehetőség a fent leírtak elhárítására.

Nem kell mást tennünk, mint egy nappal elkészítése előtt olajban hűtőszekrénybe tenni. Az olajnak teljesen el kell lepnie. Amennyiben így teszünk, újra lesz kedvünk májat sütni, resztelni, pástétomot készíteni belőle, mert vaj puhaságúvá válik. Mi sem hittük el, míg ki nem próbáltuk.

Hagymás máj almával

Hozzávalók / 3 adag
A hagymához
    300 g vöröshagyma
    2 ek napraforgó olaj
    só ízlés szerint
    bors ízlés szerint
    1 tk majoranna
    2 db babérlevél
    2 ek cukor
    5 dkg vaj (-10)
    70 dkg burgonya
Az almához
    2 közepes db alma
    2 ek cukor
    10 dkg vaj
A májhoz
    35 dkg sertésmáj
    2 ek napraforgó olaj
A körethez
    70 dkg burgonya
    1 kávéskanál só

Elkészítés
Előkészületek:
    A hagymát karikázzuk fel, szedjük szeleteire.
    Az almát mossuk meg, vágjuk kb. 2 cm-es cikkekre.
    A májat csíkokra vágjuk fel. Borsozzuk be.
    A burgonyát hámozzuk meg, és vágjuk negyedekre.

A hagyma:
Kevés olajra dobjuk rá a hagymát, fűszerezzük sóval, borssal.
 Fedő alatt 10 percig lassú tűzön főzzük, néha kevergessük meg.
 Adjuk hozzá a majorannát és a széttépkedett babérlevelet, és főzzük még kb. 10 percig puhára. Vegyük le a tűzről.

Az alma:
A vajat egy teflonos serpenyőben olvasszuk fel, az almacikkek mindkét oldalát ezen süssük meg, ehhez összesen kb. 5 percre van szükség.
Mikor kész, szedjük át egy edénybe.
 A megmaradt vajra kanalazzuk rá a kristálycukrot, kevergessük, várjuk meg, míg karamellizálódik. Ezt a keveréket locsoljuk rá az almára.

A máj:
A felcsíkozott májat kevés olajon kb. 4-5 perc alatt megpirítjuk, ezután ízlés szerint megsózzuk.
A köret:
A burgonyát sós vízben puhára főzzük.
Összeállítás:
Egy nagyobb serpenyőben a májat a hagymával összepirítjuk 2-3 perc alatt, sűrűn kevergetjük.
Rádobáljuk az almát, már nem keverjük, csak néhányszor összerázzuk az ételt, és már tálalható is a sós burgonyával.

Forrás: nosalty.hu, diabetika.info

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280