Mitől nem lesz kemény a máj? - Jó tanács a mamitól, almás máj recepttel
- Írta: Kiss Ambrus Ilona
- Közzétéve Olvasóink küldték
A máj vastartalma miatt rendkívül egészséges étel. Magas vastartalma segít szervezetünknek a vérképzésben.
Igazság szerint hetente többször is kéne fogyasztanunk, de mégis csak ritkán kerül szervírozásra. Sokak emlékében rossz tapasztalatok vannak a máj elkészítésével kapcsoltban, mert nehéz puhára sütni. Nem mindegy, mikor sózzuk, mert kemény és ehetetlen lesz.
Pedig van lehetőség a fent leírtak elhárítására.
Nem kell mást tennünk, mint egy nappal elkészítése előtt olajban hűtőszekrénybe tenni. Az olajnak teljesen el kell lepnie. Amennyiben így teszünk, újra lesz kedvünk májat sütni, resztelni, pástétomot készíteni belőle, mert vaj puhaságúvá válik. Mi sem hittük el, míg ki nem próbáltuk.
Hagymás máj almával
Hozzávalók / 3 adag
A hagymához
300 g vöröshagyma
2 ek napraforgó olaj
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 tk majoranna
2 db babérlevél
2 ek cukor
5 dkg vaj (-10)
70 dkg burgonya
Az almához
2 közepes db alma
2 ek cukor
10 dkg vaj
A májhoz
35 dkg sertésmáj
2 ek napraforgó olaj
A körethez
70 dkg burgonya
1 kávéskanál só
Elkészítés
Előkészületek:
A hagymát karikázzuk fel, szedjük szeleteire.
Az almát mossuk meg, vágjuk kb. 2 cm-es cikkekre.
A májat csíkokra vágjuk fel. Borsozzuk be.
A burgonyát hámozzuk meg, és vágjuk negyedekre.
A hagyma:
Kevés olajra dobjuk rá a hagymát, fűszerezzük sóval, borssal.
Fedő alatt 10 percig lassú tűzön főzzük, néha kevergessük meg.
Adjuk hozzá a majorannát és a széttépkedett babérlevelet, és főzzük még kb. 10 percig puhára. Vegyük le a tűzről.
Az alma:
A vajat egy teflonos serpenyőben olvasszuk fel, az almacikkek mindkét oldalát ezen süssük meg, ehhez összesen kb. 5 percre van szükség.
Mikor kész, szedjük át egy edénybe.
A megmaradt vajra kanalazzuk rá a kristálycukrot, kevergessük, várjuk meg, míg karamellizálódik. Ezt a keveréket locsoljuk rá az almára.
A máj:
A felcsíkozott májat kevés olajon kb. 4-5 perc alatt megpirítjuk, ezután ízlés szerint megsózzuk.
A köret:
A burgonyát sós vízben puhára főzzük.
Összeállítás:
Egy nagyobb serpenyőben a májat a hagymával összepirítjuk 2-3 perc alatt, sűrűn kevergetjük.
Rádobáljuk az almát, már nem keverjük, csak néhányszor összerázzuk az ételt, és már tálalható is a sós burgonyával.
Forrás: nosalty.hu, diabetika.info