Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 6, 20:41

Fekete retek mézzel; felső légúti problémák és az influenza ellenszere

  • Közzétéve Életmód

Erdélyben, népi gyógyászat kutatásaim alkalmával tapasztaltam, hogy van egy gyógynövény, amit sokrétűsége miatt, számos betegségtünet esetén használnak. A fekete retek, amit vírusfertőzésekre, baktériumok által okozott betegségekre, megfázásra, köszvényre, vértisztításra használják, továbbá egyes bélrendszeri panaszok esetén.

feketeretek

Sokféle bőrfertőzésnél pakolást készítenek belőle. Csípőssége miatt erőnlétnövelésre, immunerősítésre, az alkoholistáknál a máj védelmére és a férfiasság növelésére is javasolják.

Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, hagyományos népigyógyászat kutatója és szakértője, alkalmazója, oktatója, okleveles gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta, újságíró. Cikkeimben a természet kincseiről, a gyógynövényekről írok.

A fekete retek reneszánszát éli, mert ismét felfedezte a modern táplálkozás tudomány ezt a jelentős mennyiségű vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmazó gyógyhatású tápláléknövényt. A fekete retek szezonja novemberben kezdődik és a tél végéig tart, ezért ebben az időszakban érdemes rendszeresen fogyasztani ezt az immunerősítő, roboráló, influenza, nátha, torokgyulladás ellenes gyógy- és tápláléknövényt.

A fekete retek (Raphanus sativus niger) a keresztes virágúak (Brassicaceae) családjába tartozik. A retek származásával kapcsolatban megoszlanak a véleménynek, vannak, akik a Földközi-tenger vidékéről, míg mások ázsiai eredetűnek vélik. Írásos emlékek találhatók arról, hogy a retket Kínában és Egyiptomban már az ókorban is termesztették és fogyasztották. A görög Dioszkoridesz katonaorvos (ie. I. század) leírta a retek emésztést javító hatását. Ez a fantasztikus növény igen későn, csak a 16. században honosodott meg Európában, Franciaországban.

C-, B1-, B2, E- vitaminokat, valamint kalciumot, magnéziumot, vasat, foszfort, ként, szelént, továbbá raphanol, kéntartalmú illólajat, mustárolajat tartalmaz. Mustárolaj (allil, butil) tartalma baktérium ellenes hatású.

C-vitamintartalmával (100 gramm retek kb: 30–50 mg) hozzájárul az immunrendszerünk erősítéséhez. A szervezetet megtámadó kórokozókkal, vírusokkal, baktériumokkal szemben, - az immunrendszer erősítő hatása miatt - a fekete retket fogyasztók ellenállóbbá válnak. A népi hagyományok szerint a fekete retket köhögés csillapításra, a letapadt váladék feloldására használják, de torokgyulladás, nátha, influenza, hörghurut, arcüreggyulladás, szamárköhögés, asztma leküzdésében is felhasználhatjuk. Az ókori Egyiptomban a fizikai munkát végző rabszolgák és a szabad munkások, katonák étrendjében is szerepelt a fekete retek, hogy az erőnlétük, immunrendszerük kiváló állapotban legyen.

Magas rostanyag tartama serkenti az emésztést, hozzájárul a koleszerinszint csökkenéséhez, csökkenti a bélrendszerben lévő kórokozókat.

A fekete retek serkenti az epetermelést, hozzájárul a máj méregtelenítéséhez, regenerációjához. Gyakran a fekete retek levét használják a máj és az epehólyag működésének a serkentéséhez, továbbá a kisebb epekövek feloldásához, homok eltávolításához.

Vízhajtó hatása, a fekete retek magas kálium tartalmának köszönhetően, segíti a kiválasztó rendszer működését, a felesleges víz eltávolítását, az ödémák csökkenését és hozzájárul a húgyúti problémák gyógyulásához is.

A fekete retek szabadgyök megkötő hatású, ami hozzájárul a daganatos betegségek megelőzéséhez, a sejteket megvédi az oxidatív stressz káros hatásaitól és lassítja az öregedési folyamatokat.

A fekete retek jótékonyan hat a reumatikus folyamatokra, ízületi gyulladásra.

A kéntartalmú raphanol hormonrendszer szabályozó hatással bír, elsősorban a pajzsmirigy hormonok kiegyensúlyozására, mind az alulműködő, mind a túlműködő pajzsmirigyproblémában szenvedőknek ajánlja a népi gyógyászat. A tudományos szakirodalomban a hatásosságával kapcsolatban megoszlanak a vélemények.

Felsőlégúti probléma (nátha, köhögés, influenza) esetén én az alábbi módon készítem a mézes fekete retket. A fekete retket megtisztítom, majd nagyobb hasábokra vágom, amit uborkagyalun vékony szeletekre aprítok. Ezt egy nagyobb csészébe teszem, amelyre mézet csurgatok. Összekeverem, majd apránként fogyasztom. Végül a csészében maradó mézes levet kikanalazom.

Speciális tudás, speciális szakrendelés: Bacsikné Szigeti Gabriella - https://gabriella-gyogynovenyei.webnode.hu/foglalas/ , +36/30-529-85-74

„Olcsóbb, mint a gyógyszertár”: https://webshop.gabrielherbs.hu/spl/355674/OSSZES-TERMEK - webshopomban pár kattintással megvásárolhatod az ellenőrzötten jó minőségű gyógynövény készítményeket. Gyors és biztonságos termék kiszállítás az egész országban.

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280