Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 18, 7:30

Szegfűszeg; fájdalomcsillapító, vírus és baktérium ellenes gyógynövényünk, a férfiak számára afrodiziákum

  • Közzétéve Életmód

Régen a fűszerek értékesebbek voltak, mint az arany. Távoli országokból karavánok hozták az értékes rakományaikat Európába. Az egyik ilyen fűszernövény volt a szegfűszeg.

szegfűszeg

Az orvosok már kezdetektől fogva átvették a használatát az indiai és arab hagyományok szerint. Májműködés javítására használták, a gyomor nyálkahártyájának megnyugtatására, és parazita hajtásra. Fájdalomcsillapítóként is bevált, mivel csillapítja a fejfájást, illetve helyi érzéstelenítőként használhatták fogfájás esetén. Férfiak számára, mint afrozidiákumot alkalmazták.

Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, hagyományos népigyógyászat kutatója és szakértője, alkalmazója, oktatója, okleveles gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta, újságíró. Cikkeimben a természet kincseiről, a gyógynövényekről írok.

A szegfűszegfa (Syzygium aromaticum) a Myrtaceae családba tartozik. Délkelet-Ázsia Egyenlítő menti vulkanikus területen, a mai Indonéziában őshonos örökzöld fa, de ma más országokban is termesztik, például Zanzibáron, Madagaszkáron, Malajziában, Indiában, Sri Lankán és Brazíliában. A szegfűfa drogja a szegfűszeg, szárított virágbimbó (Caryophylli flos), vörösesbarna színűre szárított, 12-18 mm hosszú bimbó. A szegfűszegre aromás íz és édeskés illat jellemző. Tartalmaz 15 % illóolajat, flavonoidokat (kvercetin-, kempferol származékokat), fahéjsav-származékokat, cserzőanyagot, triterpéneket, oleánolsavat, kratogénolsavat, szterolglükozidokat. A szegfűszeg olaj (Caryophylli floris aetheroleum), illóolajának fő hatóanyaga az eugenol, de tartalmaz kisebb mennyiségben eugenilacetátot, alfa- és béta-kariofillént.

Valaha a fűszerek értékesebbek voltak, mint az arany. Távoli országokból hozták a kereskedők. Európába az arabok közvetítésével került. Az egyik ilyen értékes és kedvelt fűszer volt a szegfűszeg is. Ma már bárki hozzájuthat ehhez a nagyszerű fűszer és gyógynövényhez, hiszen megfizethető az ára. Már ie. 300 évvel a hagyományos kínai gyógyászatban és az indiai ájurvédikus gyógyászatban feljegyzett hagyománya volt az orvosi felhasználásának. Indiában vallási szertartásokban is felhasználják. Ennek a fontos fűszernek számtalan egészségügyi előnye van. A kereskedelemben darálva és egészben is meg tudjuk vásárolni.

Gyógyítási célra érdemes egész szegfűszeget használni és csak közvetlenül felhasználás előtt megtörni, hiszen így sokkal több illékony hatóanyagot tartalmaz. Összetett összetétele miatt sokrétű gyógyhatással rendelkezik. A legfontosabb hatóanyaga az eugenol erős antioxidáns, amely csillapítja a szervezetben fennálló gyulladást. Kutatások támasztják alá, hogy gyulladásokat jelentősen mértékben, akár 30 százalékkal is képes csökkenteni. A szegfűszeg baktériumok, vírusok és gombákkal szemben is felveszi a harcot. Antibakteriális hatása számos baktériummal szemben hatékony. Sokszor segít akkor is, amikor a gyógyszerek nem segítenek. Segíti a szervezetünket a vírusokkal szembeni küzdelemben is.

Hígítja a letapadt nyálkát és megkönnyíti a légzést, ami nagy segítséget jelent a tüdőnek és a hörgőknek. A candida gomba ellen is kiválóan alkalmazható. Parazita ellenes hatásának köszönhetően, hatékonyan távolítja el a parazitákat a belekből és az egész testből. Nem csak a parazitákat képes elpusztítani, de azok petéit is. Így hosszabb időre megszabadulhatunk ezen élősködőktől. Jellemzően erre a célra a szegfűszeg olaját használják, amelynek a használata körültekintő szaktudást igényel, mivel hígítatlanul mérgezést okozhat. Hígítani étolajjal a legegyszerűbb.

A szegfűszeg kiváló emésztést serkentő hatással bír. Fokozza az emésztőenzimek kiválasztását, és minden emésztési rendellenességre, belek és a gyomor érintettsége esetén is, pozitív hatással van. Simaizom görcsoldó hatása miatt, puffadás és hasmenés esetén is segítségünkre lehet. A bélfertőzéseket hatékonyan csillapítja. Csökkenti a hányingert. Szabályozza a bélmozgást. A gyomor nyálkahártyájának megnyugtatásával, megakadályozza a gyomorfekély kialakulását. Szegfűszeg tea fogyasztása kiválóan alkalmazható a Helicobacter pylori fertőzés esetén.

Vérrögképződést megakadályozó hatása van, fokozza a keringést, ezt a hatást is a fő hatóanyagának az eugenolnak köszönhetjük. Fájdalomcsillapítóként is használhatjuk, csillapítja a fejfájást, illetve helyi érzéstelenítőként használhatjuk fogfájás esetén. Fogfájás esetén az egész szegfűszeget törjük meg kissé mozsárban, esetleg húsklopfolóval és tegyük a fájdalmas foghoz. Előfordulhat, hogy irritációt okoz, ezért mindig óvatosan bánjunk a gyógynövénnyel. A fog és ínyfájdalom esetén a fájdalom csillapítás mellett, csökkenti a gyulladást, lelohasztja a duzzanatot. A fájdalom csillapítás esetén minden esetben javaslom a fájdalom okának feltárását és oki terápiát. Szívesen használják a szegfűszeget a szájüreg fertőtlenítésére és a lélegzet frissebbé tételére. A fertőtlenítést és szájszag frissé tételét a szájüregben kórosan található baktériumok elpusztításával éri el.

Májműködést is javítja a szegfűszeg fogyasztása. Tudományos kutatás támasztja alá, hogy hatékony segítséget nyújt az anyagcsere folyamatok szabályozásában, vércukorszint csökkentő, szabályozó hatással rendelkezik.

Férfiak számára, mint afrodiziákum is ismert.

Az élelmiszeripar, elsősorban, mint fűszert használja. A kozmetikai ipar is előszeretettel a alkalmaz parfümökben, továbbá a bőr és a haj egészségesebbé tétele érdekében. Dohányiparban a cigaretta ízesítéséhez használják.

Szegfűszeg tea készítése: egy csésze (2,5dl) forrásban lévő vízhez adjunk 8-10 db szegfűszeget. Főzzük 2 percig, majd hagyjuk állni még 3 percig, aztán szűrjük le. Amennyiben erősebb teát szeretnénk készíteni, főzés előtt törjük meg a szegfűszeget mozsárban. Miközben törjük a szegfűszeget a mozsárban, a szegfűszeg illékony hatóanyaga felszabadul, amelyről kellemes illata árulkodik. Ezt a gyógyhatású illóolajat lélegezzük be, és élvezzük áldásos hatását. Az elkészített teát ízesíthetjük mézzel megfázás esetén, a hatékonyabb eredmény érdekében. Naponta egy maximum két adag tea fogyasztása javasolt, kúraszerűen.

A szegfűszeg (tea, olaj) fogyasztása nem javasolt a vérhígítót használók számára, mivel az eugenol szintén hígítja a vért. Ezen gyógynövény használatáról, amennyiben gyógyszert szed, minden esetben konzultáljon orvosával, természetgyógyászával. Túlzott használata hipoglikémiát, alacsony vércukorszintet okozhat azoknál a cukorbetegeknél, akik már szednek vércukorszint csökkentő szert.

Speciális tudás, speciális szakrendelés: Bacsikné Szigeti Gabriella - https://gabriella-gyogynovenyei.webnode.hu/foglalas/  , +36/30-529-85-74

"Olcsóbb, mint a gyógyszertár": https://webshop.gabrielherbs.hu/spl/355674/OSSZES-TERMEK  - webshopomban pár kattintással megvásárolhatod az ellenőrzötten jó minőségű gyógynövény készítményeket. Gyors és biztonságos termék kiszállítás az egész országban.

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280