Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 5, 6:53

A lenmag, amely csökkenti a gyulladásos folyamatokat, a vérzsírszintet, koleszterinszintet

  • Közzétéve Életmód

Lenmag Kelet-mediterrán eredetű. A Föld számos zónájában termesztik. Már Krisztus előtt gyógyszerként használták. Az egyiptomi temetkezési kultúrában a túlvilági élethez a halott teste mellé lenmagot is helyeztek. Hippokratész hasmenés, köhögés, hurutos panaszok esetén ajánlotta a lenmag fogyasztását.

lenmag fogyokura

Nőknek előszeretettel ajánlották az alhasi fájdalmak a méh gyulladásos panaszainak enyhítésére ülőfürdő formájában.

Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, hagyományos népigyógyászat kutatója és szakértője, alkalmazója, oktatója, okleveles gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta, újságíró. Cikkeimben a természet kincseiről, a gyógynövényekről írok.

Házi len (Linum utitatissimum) a lenfélék (Linaceae) családjába tartozó faj. Magyar nevei: termesztett len, kultúrlen. Két alfaja a rostlen és az olajlen. Az olajlen gyógyászati szempontból fontosabb, mivel a magja nagyobb mennyiség zsírosolajat tartalmaz. A len drogja a szárított magja (Lini semen), a megőrölt magból készített lenmagliszt (Lini semina oleum virginale) és a lenolaj.

A 40-50 cm magasra megnövő len karógyökere eléri a 100-130 cm-t. Szára sima felületű, viaszosan hamvas. Szórt állású lándzsás levelei 2,5 cm hosszúak 4 mm szélesek. Sátorozó többes bog virágzata, fehér, lila, rózsaszín. Termése lapított hengeres vagy gömbölyű formájú, világos vagy sötétbarna színű.

A lenmag esszenciális zsírsavakat tartalmaz. Az Omega-3 esszenciális zsírsav a szervezet számára nélkülözhetetlen, amit az emberi szervezet saját maga számára nem képes előállítani. Lassítja az érelmeszesedés folyamatát, mivel csökkenti a gyulladásos folyamatokat és csökkenti a vérzsírszintet, koleszterinszintet. A lenmagolaj kismértékben képes csökkenteni a vérnyomást. A lignán tartalma a fitoösztrogének közé tartozik, így segítségére van a nőknek a klimaxos hőhullámok leküzdésében.

Lenmag hatóanyaga 30-40 % zsírosolaj, melyben 25 % linolsav, 40-60 % linolénsav és egyéb esszenciális (telítetlen) zsírsavakat tartalmaz. Másik fontos hatóanyaga 3-6 % mennyiségű nyálkaanyag, amely 30 %-a galukturonsav és mamuronsav. A lenmag 25 % fehérjét, 0,7 % foszfatidot, F-vitamint és minimális mennyiségben cianogén glikozidot tartalmaz.

A-, B-, C-, D-, E, F-vitaminokat tartalmaz, továbbá kálium, szilícium, réz, fluor ásványi anyagokat. A lenmag rosttartalma hozzájárul a bennünk lévő probiotikus baktérium flóra tápanyagaként az egészséges bélflóra táplálásához. A legmag és a lenmagolaj fogyasztása hatással van a cukoranyagcserére. Kutatások szerint prediabéteszben szenvedő betegeknél csökkentette a vércukorszintet és a vér inzulintartalmát. Lenmag fogyasztása fokozza a tumor szövetek pusztulását, fékezi a sejtek burjánzását, emlődaganat esetén.

A lenmagban található hatóanyagok élénkítik az agyműködést. Csökkenti a felsőlégúti gyulladást. Tisztítja a májat. Ekcémás tünetek kezelése esetén borogatásra használjuk. Epe-, vese-, húgyhólyag gyulladásakor is javasolt fogyasztani, de ezen szervek kövesedése esetén is gyógyírt jelenthet a lenmag fogyasztása. Túlzott gyomorsavtermelés esetén is fogyaszthatjuk. Hatására csökken a gyomorsav mennyisége, így a már kialakult gyomorfekély könnyebben gyógyulhat. A férfiak számára javasolt a fogyasztása prosztatagyulladás kialakulásakor. A szív-, érrendszeri problémák valamint a szabálytalan szívverés esetén szintén javasolt a fogyasztása.

A lenmagot liszt formájában süteményekhez, péksüteményekhez, kenyerekhez adhatjuk. A lenmagból préselt olajat is fogyaszthatjuk kúraszerűen. A lenmagolajat adhatjuk saláta öntetünkhöz is.

A lenmagolajat a kozmetikai ipar is előszeretettel használja, krémekbe téve selymesebbé, puhábbá, ápoltabbá teszi a bőrt. A samponokba hajápoló hatása miatt használják adalékként.

Tudományosan igazolt a lenmag belsőleges használata bélrenyheség, székrekedés, irritábilis bélszindróma, vastagbélfal meggyengült részeinek a kiöblösödése, bélhurut kezelése, gyomornyálkahártya gyulladás kezelésében.

Jó hatással használhatjuk a lenmagot köhögéscsillapításra, torokfájás esetén, az artériák érfalának megvastagodása ellen. Külsőleg használjuk még fehér mustármaggal keverve, fekélyek, tályogok kezelésére, és mellkasi panaszok enyhítésére.

A hagyományos népi gyógyászatban a lenmagot, egészben bő folyadékkal fogyasztják hashajtóként. A népi gyógyászatban a lenmaglisztből meleg pakolást tesznek a bőrön lévő furunkulusokra, amely elősegíti a furunkulusok érését, így mielőbbi eltávolítását. De a lenmagliszből készített borogatást tesznek a fájdalmas reumatikus testrészekre is. A lenmagolaj a benne található F-vitaminnak köszönhetően használható az ekcéma, a szőrtüszők környéki gennyes pattanások kezelésére, illetve a száraz bőr regenerálására. A lenmagolajat csak felnőttek fogyaszthatják, azonban aki gyógyszert szed, annak számolnia kell azzal, hogy a gyógyszer felszívódását befolyásolja, így a gyógyszer és a lenmagolaj fogyasztása között teljen el legalább két óra. A lenmag és lenmagolaj fogyasztása tilos gyomor-, és bélelzáródás, bélszűkület esetén. A fitoösztrogén tartalma miatt nem javasolt a fogyasztása áldott állapotban és kismamáknak szoptatás idején. Orvosi felügyelet nélküli használata ellenjavalt hormonális alapú rákos megbetegedés és egyéb női nemi hormonok zavarára visszavezethető betegségek esetén, pl.: emlő-, méh-, petefészekdaganat, endometrózis, policisztás ovárium.

A lenmagpogácsát állati takarmányozásra nem használják a benne lévő cianogén glikozidok miatt.

Textilipar egyik fontos alapanyaga a vászongyártáshoz. A fa bútorokat ápoló szerek kedvelt alapanyag a lenmagolaj, a szép fényes felületekért.

Speciális tudás, speciális szakrendelés: Bacsikné Szigeti Gabriella - https://gabriella-gyogynovenyei.webnode.hu/foglalas/  , +36/30-529-85-74

"Olcsóbb, mint a gyógyszertár": https://webshop.gabrielherbs.hu/spl/355674/OSSZES-TERMEK  - webshopomban pár kattintással megvásárolhatod az ellenőrzötten jó minőségű gyógynövény készítményeket. Gyors és biztonságos termék kiszállítás az egész országban.

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280