Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 18, 17:13

Szezámmag: egészséges, erős csontok őrzője, a kismamák szuper tápláléka, a laktóz érzékenyek kalciumforrása

  • Közzétéve Életmód

Szezámmag: egészséges, erős csontok őrzője, a kismamák szuper tápláléka, a laktóz érzékenyek kalciumforrása, a nőknek segít a menstruációs ciklus szabályozásában, enyhíti a menstruációs fájdalmakat.

szezammag

A terhesség során a fogyasztásával hozzájárulunk a csontozat védelméhez és a születendő gyermek egészséges csontozatának a kialakulásához. Szezámmagolaj fogyasztása hozzájárul a szülést követő hormonális folyamatok normalizálásához. A szezámmagolaj gátolja a melanoma sejtek növekedését. Kiváló antioxidáns hatásának köszönhetően, lassítja az öregedési folyamatokat. Csökkenti a vérnyomást, a koleszterinszintet, és a szívbetegség kockázatát. Afrozidiákumként is használják a szezámot.

Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, hagyományos népigyógyászat kutatója és szakértője, alkalmazója, oktatója, okleveles gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta, újságíró. Cikkeimben a természet kincseiről, a gyógynövényekről írok.

A szezámmagot (Sesamum indicum), ezt az apró szemű, egészségre kitűnően ható gyógynövényt a gabonafélék, és a hüvelyes közé is sorolják, de a keleti országokban fűszerként kezelik. Gazdag telítetlen zsírokban, fehérjékben, vitaminokban, ásványi anyagokban. Megkülönböztetünk fekete, fehér, barna színű szezámmagokat. Magas kalcium tartalmának is köszönhetően a csontokat egészségesebbé, erősebbé teszi, növeli a csontállományt. 40 éves kor fölött kiemelten javasolt rendszeres fogyasztása a csontritkulás megelőzése érdekében. A csontritkulás megelőzése érdekében a táplálkozás mellett fontos a testmozgás is. A teherviselő típusú gyakorlatok fokozzák a csontsűrűséget, ilyen a séta, a lépcsőzés.

A szezám, általában egy méter magas lágyszárú növény, de magassága elérheti akár 3 métert is. Fehér, rózsaszín, lila virágokkal virágzik. A virágzása igen rövid ideig, csupán egy napig tart, a virág elhervadását követően, megjelenik a virág helyén a szezám hüvely termése, ami akár 100 apró magot is tartalmazhat.

Az indiai szezámot már az ókorban is termesztették, és a hindu mitológia szerint az örök élet szimbólumának tekintik. Mérsékelt éghajlaton is megterem, de a terméshozam alacsony lesz. A szezámot Indiában, Afrikában, a Távol-Keleten, a Közép-Ázsiai országokban, a Kaukázusban és Oroszország Krasznodar területén is sikeresen termesztik.

A szezámmag tartalmaz, telítetlen zsírsavat, A-, B1-, B2-, PP-, E-vitamint, kalciumot, magnéziumot, káliumot, vasat, foszfort, cinket, továbbá tokoferolt, retinolt, lecitint, fetint és sesamint.

A nőknek segít a menstruációs ciklus szabályozásában, enyhíti a menstruációs fájdalmakat, és a PMS tüneteit. A szezámot a terhes nők is fogyaszthatják, magas kalcium tartalma támogatja a terhesség során megemelkedett kalcium bevitelt, így fogyasztásával hozzájárulunk a csontozat védelméhez és a születendő gyermek egészséges csontozatának a kialakulásához. Terhes kismamáknak javasolt a szezámmagot, a terhesség utolsó szakaszában a székrekedés megelőzése céljából fogyasztani. Az utolsó trimeszterben azonban csak mérsékelt mennyiségben szabad fogyasztani a szezámmagot, mivel a magas kalcium tartalom koraszülést okozhat. Szoptatás során is fogyasztható a szezámmag, hatására a kismama teje több tápanyagot fog tartalmazni, így a kisbaba fejlődése kiegyensúlyozottabb lesz. Szezámmagolaj fogyasztása hozzájárul a szülést követő hormonális folyamatok normalizálásához. A szezámmagolaj bevitele csak kis mennyiségben javasolt.

A szezámmagolaj gátolja a melanoma sejtek növekedését.

Kiváló antioxidáns hatásának köszönhetően, lassítja az öregedési folyamatot. Nagyszerűen hat a bőr egészségére, rugalmasságára, a ráncok és a száraz bőr elleni küzdelemben. Sok kozmetikai készítményben is megtalálhatjuk a szezámmagolajat, mivel elsimítja a finom ráncokat, véd az UV sugárzással szemben, egyes hajápoló termékek is tartalmazzák a haj hidratálása érdekében. Albert Leung gyógynövénykutató szerint a szezám mag fogyasztása jótékonyan hat a hajhullás megelőzésére.

A szezámmagban található telítetlen zsírsavaknak köszönhetően, a jótékony hatással van a szív- és érrendszerre. Csökkenti a vérnyomást, a koleszterinszintet, és a szívbetegség kockázatát. Egy igen erős antioxidáns a sesamin felel a koleszterinszint csökkentésért.

A szezámmag fitoszterol tartalmának köszönheti az érelmeszesedés megelőző hatását, hiszen fogyasztásával megelőzhetőek a plakkok, az érelzáródás kialakulása.

A szezámmag rendszeres fogyasztásával megelőzhető a vérszegénység kialakulása, már kialakult vérszegénység esetén történő fogyasztása elősegíti a vérsejtek termelődését.

Idegrendszer erősítő hatású, a benne található tiaminnak, riboflavinnak és B-vitamin tartalmának köszönhetően. A B-vitamin védelmet nyújt a stresszes helyzet káros hatásaitól.

A mézzel elkevert szezámmagot adták az ókori rómában a katonáknak hogy egészségesek maradjanak, hiszen a szezámmag kiváló immunerősítő, tovább a férfiasság növelése érdekében is szívesen fogyasztották. Afrozidikumként használják a népi gyógyászatban a szezámmagolajat, lenolajjal keverve.

A szezámmag fogyasztása során javasolt a szezámmaggal megszórni az ételünket, akár a szendvicset, akár a salátánkat, de a saját magunk által sütött kenyérre, péksüteményre is szórhatjuk. Sokak kedvence a grillázs, amely cukorból és szezámmagból készül. Igen, ez a sokunk által kedvelt édesség, nem a legegészségesebb módja a szezámmag fogyasztásának (de finom). Ezért javaslom, akik nem szeretne cukrot fogyasztani, az a szezámmag fogyasztásának ne ezt a módját válassza. A szezámmagot keverhetjük mézbe, olíva olajba, vagy joghurtba. A mézbe kevert szezámmag szenzációs étel az erős csontok érdekében. A méz önmagában is egészséges. Azonban méz és szezámmag kombinációja során, a méz fokozza a szezám hatását és a mézes-szezámmag keverékben a szezámmag tovább megőrzi az értékes beltartalmát. A szezámmag a magas zsírtartalma miatt, könnyen avasodik, ezért érdemes mindig csak a szükséges mennyiségben vásárolni.

Mézes-szezámmag készítése: a szezámmagot enyhe hőmérsékleten „pirítjuk” serpenyőben, odafigyelve hogy meg ne égjen. Melegítés hatására felszabadul a szezámmagban lévő olaj. Az így enyhén megpirított magot keverjük el egyenlő arányban mézzel, egy kis üvegben. Naponta egy evőkanálnyit megehetünk belőle az erős és egészséges csontok érdekében.

Készíthetünk szezámmag krémet is. Ekkor az előzőekben leírt módon serpenyőben megpirítjuk a szezámmagot. Az így megpirított magokat turmixgépbe tesszük, amelyhez a pirított szezámmaggal azonos mennyiségű hidegen sajtolt extraszűz olíva olajat teszünk. A mixerben addig keverjük, míg pépes állagú nem lesz. Ezt a szezámmag krémet (tahini) használhatjuk szendvicskrémként.

Ha joghurtba tesszük a szezámmagot, egy teáskanálnyi szezámmag elég egy kis pohár natúr élőflórás joghurthoz. Miután belekeverjük a joghurtba a szezámmagot, néhány órát pihentessük a hűtőben. Miután a magok felpuhulnak, a bennük lévő tápanyag könnyebben fel tud szívódni az emberi szervezetben. A szezámmag fogyasztása nem javasolt éhgyomorra, én tízóraiként szoktam fogyasztani.

Akár saját magunk is csíráztathatunk magvakat, így szezámmagot is. A csíráztatott szezámmag C- és E-vitamin tartalma jelentősen megnő, ami növeli gyógyító tulajdonságát.

Figyelmeztetés: nagyon ritka a szezámmaggal szembeni allergiás tünet, érzékenység kialakulása. Allergia esetén köhögési roham, kiütés, bőrpír alakulhat ki. A szoptatós kismamáknak nem ellenjavallt a használata, de előfordulhat, amennyiben az édesanya túl sok szezámmagot fogyaszt, a csecsemőnél hányinger és hányás alakul ki. A kismamák adagja amennyivel megszórják a salátájukat, péksütijüket.

Kisgyermekeknek 5 éves korig nem javasolt a szezámmag fogyasztása, mivel a gyermeki szervezet még nem képes a benne található zsírok megfelelő lebontására. Alacsony vérnyomásban szenvedő betegeknek nem javasolt a szezámmagolaj fogyasztása, a szezám vérnyomáscsökkentő hatása miatt. Felnőttek – egyéb ellenjavallat nélkül - legfeljebb 3 teáskanál mennyiségű szezámmagot fogyaszthatnak naponta.

Javasolt a szezámmag fogyasztása a tejmentesen étkezők számára, hiszen a tejből, tejtermékből származó kalciumot ebben a formában is bevihetik a laktózmentesen étkezők a szervezetükben. 100 grammra vetítve, a szezámmag hétszer annyi kalciumot tartalmaz, mint a tej.

A szezámmagot a fogyókúra kiegészítőjeként is használjuk. A lignán tartalma, fokozza az anyagcsere folyamatokat, részt vesz a zsír lebontásában. A szezámmag szabályozza az étvágyat, magas fehérje tartalma miatt laktat, segíti a szervezetet a káros anyagoktól megszabadulni, és csökkenti az édesség iránti csillapíthatatlan vágyat.

Speciális tudás, speciális szakrendelés: Bacsikné Szigeti Gabriella - https://gabriella-gyogynovenyei.webnode.hu/foglalas/  , +36/30-529-85-74

 

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280