Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 2, 21:47

Babérlevél: baktérium, gomba és vírus ellenes

  • Közzétéve Életmód

A babér, a győzelem, dicsőség, a diadal szimbóluma. Babérkoszorúval illeték a győztes hadvezért, olimpikonokat, költőket. A babérlevelet évezredek óta használja az emberiség egészségügyi célokra, mert kémiai összetétele javítja az egészségünket. Azonban sokan, a gasztronómia miatt ismerik, az egyik legkedveltebb fűszernövény.

babér

Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, hagyományos népigyógyászat kutatója és szakértője, alkalmazója, oktatója, okleveles gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta, újságíró. Cikkeimben a természet kincseiről, a gyógynövényekről írok.

A babérlevél a Lauraceae családba tartozó örökzöld cserje vagy fa. A babér leggyakrabban használt faja a török babér. A babérlevél fája a Laura nobilis, őshazája a Földközi tenger vidéke és Kis-Ázsia. Faként 10-15 méteres magasra is meg nő vadon. Termesztés során elsősorban bokor formájúvá nevelik. Termése kékesfekete bogyó, amely sárgásfehér virágból fejlődik ki. A babérlevél lándzsa alakú levele felül fényes, alul matt, bőrszerű. A leveleket kézzel gyűjtik be. A friss levelek igen intenzív illatúak. Aromás leveleket egészben frissen, szárítva továbbá porrá őrölve is meg tudjuk vásárolni.

A babérlevél (Laurel leaf) fő hatóanyagai: az illóolajok, csersavak és a keserűanyagok. A növényben több mint 80 féle vegyületet azonosítottak, közöttük polifenolokat, eukaliptolt, szabinent, linaloolt. A babérlevél C-vitamint, A-vitamint, kalciumot, káliumot, rezet, cinket, vasat, mangánt és magnéziumot tartalmaz.

A babérlevél illóolajának fő alkotóeleme az 1,8-cineol. Az illóolaj színtelen vagy halvány sárga színű. Kellemes édeskés, fűszeres illatú.

Fő gyógyhatásai a gyulladáscsökkentés, antimikrobiális és antioxidáns hatás.

Mire számíthatunk a babérlevél tea fogyasztása során? Legelőször is, hogy csökkenti a szervezetben fennálló gyulladásos folyamatokat, és az antimikrobiális hatásának köszönhetően Escherichia coli és szalmonella fertőzés esetén is javasolt fogyasztani. A tea erősíti az immunrendszert.

Akut felső légúti fertőzés esetén segítségünkre van a babérlevél tea: baktérium, vírus okozta fertőzésekkel szemben, tüdőgyulladás, megfázás, influenza, arcüreggyulladás jól kezelhető a segítségével. Csökkenti a köhögési ingert.

A tea fogyasztásával belsőleg csökkenthetjük az ízületi gyulladást és a miatta felmerülő fájdalmat. A babérlevél teával, vagy babérlevél tartalmú készítményekkel, illóolajjal, külsőleg is kezelhetjük a fájdalmas, reumás területet, sportsérüléseket, rándulásokat, zúzódásokat.

Védi a szívet, az ereket, csökkenti a gyulladásokat, megakadályozza a vérrögképződést, a keringési rendszer állapota javul, csökkenti a magas vérnyomást.

Klinikai kutatás kimutatta, hogy a babérlevél illóolaj tartalma gátolja a candida gomba sejtfalhoz tapadását. Ezért kiválóan alkalmazható candida fertőzés esetén. Ilyenkor fontos, hogy a beteg candida étrendet betartva használja a babérlevél teát, vagy a babér illóolajat.

A babérlevél illóolaja herpesz vírus fertőzés tüneteit is enyhíti.

Klinikai kutatás kitért a babérlevél sebgyógyító hatásra is. Bebizonyosodott, hogy kivonata sebgyógyulást felgyorsította.

A rák elleni küzdelemben is jelentős szerepe van a babérlevélnek. A babér leveleiből és terméséből egyaránt készíthető olyan kivonat, amely hatékony természetes gyógymód a mellrák és vastagbélrák kezelésére. A babérlevél tea képes megvédeni a szervezetünket az oxidatív stressztől.

A babérlevél tea természetes segítség cukorbetegségben és a vesék egészségének megőrzésében. Serkenti a vizeletürítést vízhajtó hatása miatt, a méreganyagok felszabadítását és eltávolítását. Részt vesz a húgysav eltávolításában, ezáltal véd a vesekövek kialakulásától, méretének a növekedésétől.

Cukorbetegség estén a babérlevél tea fogyasztásáról bebizonyosodott, hogy javítja az inzulinreceptorok működését, és szabályozza a vércukorszintet. Mind azoknál, akiknél fennáll a cukorbetegség kockázata, vagy akik már kettes típusú diabéteszben szenvednek a babérlevél tea jelentősen csökkenti a betegség előrehaladását.

Optimális emésztési problémáknál, hat a gyomor- és bélrendszerre, így megakadályozza a gyomorkárosodást. A babérlevélben található szerves vegyületekben található enzimeknek köszönhető, a gyomorpanaszok csillapításában betöltött szerepe. Az enzimek segítenek lebontani a fehérjéket, így az emésztési folyamat gyorsabb és eredményesebb lesz. Elkerülhető vele a puffadás kialakulása, mivel gátolja a táplálék erjedését. Csökkenti a gyomorfekély tüneteit. Továbbá csökkenti, például az irritábilis bélszindróma tüneteiként fellépő puffadást és gázképződést.

Görcsoldó hatása, gyomor és bélrendszeri panaszok mellett, menstruációs görcs oldásakor is jótékony hatással jár.

Két hetes babérlevél tea kúra, segíti a vese és a máj működését. A tea két hetes fogyasztását követően javaslok 1 hónap szünetet tartani, ezt követően megismételhető a kúra. Hatására csökken a szervezet méreganyag tartalma és máj és vese funkciója javul.

Tea készítése: 6 darab babérlevelet tegyünk egy kislábasba, amibe fél liter vizet öntünk. Fedjük le és miután felforrt 2-3 percig kislángon még forraljuk. Ezután vegyük le a tűzről, és 15 percet még áztassuk, majd szűrjük le. A teát kihűlést követően fogyasszuk.

Köhögés csillapításra, köptető hatású babérlevél szirup készítése: 12 darab babérlevelet fél liter vízzel forraljunk fel. Miután felforrt, alacsony hőfokon forraljuk még további 8 percig. Vegyük le a tűzről, hagyjuk állni még 15 percig. Szűrjük le. Várjuk meg, míg kihűl. Adjunk hozzá 150 gramm mézet és egy darab citrom kicsavart levét. Az összetevőket elkavarjuk, majd az elkészült szirupot töltsük befőttes üvegbe és rakjuk a hűtőbe. Az elkészült szirupból napi 2-3 evőkanálnyi a javasolt adag. Fogyasztása étkezés előtt, éhgyomorra javasolt.

Felsőlégúti megbetegedések esetén felhasználhatjuk a babérlevél teát, a babérlevélből készült illóolajat aromaterápia formájában, illetve babérlevél szirupot köhögés esetén. Megfázás esetén a tea fogyasztása során lélegezzük be az orrunkon keresztül a teából kiáramló illóolaj hatóanyagokat. Csökkenti a nyálkahártya gyulladását és elnyomja a baktériumok szaporodását a légutakban.

A babérlevél olaj aromaterápiás felhasználása elsősorban légúti megbetegedésekben, a bőr- és a haj problémái esetén jellemző. A korpás fejből kezelésére és a haj erősebbé tételére használhatjuk.

Bebizonyosodott, hogy idegrendszeri probléma, migrén kezelésébe, stressz enyhítésére, szorongás csökkentése és a relaxációban a babér nyugtató hatása kap szerepet, amely a linalool tartalmának köszönhető. Fogyaszthatjuk tea formájában, de tehetjük a fürdővizünkbe is a leszűrt teát, vagy az babérlevél illóolajat.

A babérlevél teát étvágytalanság esetén is használják.

Ételeinkbe a babérlevelet az ízhatás mellett a könnyebb emészthetőség érdekében is használjuk. Ilyen étel például a babfőzelék, lencsefőzelék, burgonyafőzelék, a babérleveles tejfölös burgonyaleves. Elképzelhetetlen nélküle a vad étel, de a halakhoz, tenger gyümölcseihez is kiváló. Kovászolt ételekbe, pácokba is nagyszerű.

Egyik kedvenc ételem a babgulyás. Hozzávalók: 1 ek. sertészsír, 1 kg marhanyak, 50 dkg fejtett bab, 1 db vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 db tv paprika, 1 db csípős paprika, 2 db paradicsom, 2 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, 1 db zeller, 2 ek. fűszerpaprika, 4 szál kakukkfű, 4 db babérlevél, 1,5 l víz, só és bors ízlés szerint.

Elkészítés: zsíron pároljuk üvegesre a hagymát, majd tegyük hozzá a fokhagymát. Adjuk hozzá a felkockázott marhanyakat és azt is pirítsuk meg enyhén. Majd a felkockázott paprikákat, és a paradicsomot, sárgarépát, fehérrépát valamint a zellert. Pár perc párolást követően szórjuk meg pirospaprikával, borsozzuk és sózzuk, majd öntsük fel vízzel. Tegyük még a főző vízbe a kakukkfüvet. Majd következik a beázatott bab és a babérlevél. Főzzük körülbelül 2 óra hosszat, lassú tűzön, míg a bab meg nem puhul.

Speciális tudás, speciális szakrendelés: Bacsikné Szigeti Gabriella - https://gabriella-gyogynovenyei.webnode.hu/foglalas/ , +36/30-529-85-74

"Olcsóbb, mint a gyógyszertár": https://webshop.gabrielherbs.hu/spl/355674/OSSZES-TERMEK - webshopomban pár kattintással megvásárolhatod az ellenőrzötten jó minőségű gyógynövény készítményeket. Gyors és biztonságos termék kiszállítás az egész országban.

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280