Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 4, 12:16

Articsóka az epe és a máj gyógyítója

  • Közzétéve Életmód

Articsóka (Cynara cardun) a fészekvirágzatúak (Asteraceae) családjából származik. Évelő, 1,5 méter magasra növő, mediterrán tájakon őshonos növény. Nyugat-Európában a mindennapok ételének számít és milyen jó, hogy ezt a nemes növényt, ilyen gyakran fogyasztják, hiszen gyógyító tulajdonsága sem mindennapi.

articsoka

Étkezés során az articsókát akár sütve-főzve készítjük, akár nyersen fogyasztjuk, nem csak egy ízletes csemege, de a folsav és a kálium kiváló forrása. Amennyiben nyersen kívánjuk fogyasztani, javaslom a külső kemény csészelevelek és tüskék eltávolítását. Az így előkészített articsókát vékonyan szeleteljük fel, locsoljuk meg egy kis citromlével és egy kis extraszűz olívaolajjal és már fogyaszthatjuk is.

Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, Okleveles Gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta. Cikkeimben a természet kincseiről, a gyógynövényekről írok.

Főbb hatóanyaga a cinarin, továbbá tartalmaz még inulin és mannit cukrokat, amelyek a cukorbetegek számára is fogyaszthatóak. A-, B1-, B2-, C-vitaminokat, kalciumot, mangánt, nátriumot, káliumot, cinket, vasat, rezet, valamint számos enzimet és rostokat is tartalmaz. Az articsóka levél tartalmaz almasavat, tejsavat, citromsavat, fenolvegyületeket (cinarin), szekszviterpén-laktonokat (cinaropikrin), flavonoidokat és káliumsókat.

Az articsóka növény, egyenes, húsos, barázdált szárán hamuzöld színű levelek találhatóak. A levél hátlapja fehéres, pelyhes.

Míg a gasztronómiában az articsóka fészekpikkelyeinek húsos tövét fogyasztjuk, addig a természetgyógyászatban a főbb hatóanyagát a cinarint tartalmazó levelekkel gyógyulunk. Nem javaslom önállóan az articsóka gyógynövény levél fogyasztását, mivel igen keserű. Így készítményekben lévő termékekkel érdemes egészségügyi panaszainkat orvosolni.

Gyakori egészségügyi probléma a máj és az epe megbetegedései. Az articsóka, a máj és az epe működésére hat elsősorban. Epehajtó, segíti az epe előállítását és kiáramlását.

Vértisztító hatással is rendelkezik, csökkenthetjük vele az ízületi gyulladás mértékét és a reumatikus problémákat is. Emésztési zavarok, mint a felfúvódás, émelygés, lassú emésztés kiegészítő kezelésére alkalmas. Ez utóbbi tünet javulásához hozzájárul az enyhe hashajtó hatása. Csökkenti a vércukorszintet és szabályozza a koleszterinszintet.

Amennyiben valaki számára nem okoz problémát egy keserű ital elfogyasztása, annak megosztom az articsóka levél tea receptjét, amelyet használhatunk, máj-, epebetegség, magas koleszterinszint, vagy akár emésztési probléma esetén. 35 gramm szárított articsóka levelet forrázzon le egy liter vízzel. 10 perc áztatást követően szűrje le. 15-20 perccel étkezés előtt fogyasszon el egy csészével. Napi maximális adagja 3 csésze.

Mindamellett, hogy az articsóka számos betegségben egészségi állapotunkban jobbulást okoz, meg kell említeni, hogy bizonyos esetben nem javasolt a használata. Így ne fogyassza veseköves beteg, továbbá a szoptatós kismama. Az articsóka csökkenti a tejelválasztást, így a kismama számára csak a baba elválasztását követően szabad fogyasztani.

Speciális tudás, speciális szakrendelés: Bacsikné Szigeti Gabriella - https://gabriella-gyogynovenyei.webnode.hu/foglalas/ , +36/30-529-85-74

Amennyiben úgy érzi, hogy az ön egészségi állapotán is segíthetnék a gyógynövények erejével, jelentkezzen be rendelésemre, ahol biorezonenciás állapotfelméréssel, fényterápiával, egészségterv elkészítésével, életmódváltási tanácsokkal vezetem önt egy vidám és egészséges szemléletű útra, amely a gyógyulásához vezet.

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280