Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 27, 11:27

Karácsony illata és íze a szegfűszeg

  • Közzétéve Életmód

A szegfűszeg illata és íze, a téli időszakhoz és a Karácsony ünnepköréhez kapcsolódik. Szerintem kevesen vannak, akik télen nem készítettek vagy nem ittak még forralt bort.

szegfuszeg

Régen a fűszerek értékesebbek voltak, mint az arany. Távoli országokból karavánok hozták az értékes rakományaikat Európába. Az egyik ilyen fűszernövény volt a szegfűszeg. Az orvosok már kezdetektől fogva átvették a használatát az indiai és arab hagyományok szerint. Májműködés javítására használták, és a gyomor nyálkahártyájának megnyugtatására, fájdalomcsillapítóként is bevált, mivel csillapítja a fejfájást, illetve helyi érzéstelenítőként használhatták fogfájás esetén.

Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, hagyományos népigyógyászat kutatója és szakértője, alkalmazója, oktatója, okleveles gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta. Cikkeimben a természet kincseiről, a gyógynövényekről írok.

A szegfűszegfa (Syzygium aromaticum) a Myrtaceae családba tartozik. A szegfűfa drogja a szegfűszeg, szárított virágbimbó (Caryophylli flos), vörösesbarna színűre szárított, 12-18 mm hosszú bimbó. A szegfűszegre aromás íz és édeskés illat jellemző. Tartalmaz 15 % illóolajat, flavonoidokat (kvercetin-, kempferol származékokat), fahéjsav-származékokat, cserzőanyagot, triterpéneket, oleánolsavat, kratogénolsavat, szterolglükozidokat. A szegfűszeg olaj (Caryophylli floris aetheroleum), illóolajának fő hatóanyaga az eugenol, de tartalmaz kisebb mennyiségben eugenilacetátot, alfa- és béta-kariofillént.

Gyógyítási célra érdemes egész szegfűszeget használni és csak közvetlenül felhasználás előtt megtörni. A legfontosabb hatóanyaga az eugenol erős antioxidáns, amely csillapítja a szervezetben fennálló gyulladást. A szegfűszeg baktériumok, vírusok és gombákkal szemben is felveszi a harcot. Hígítja a letapadt nyálkát és megkönnyíti a légzést, ami nagy segítséget jelent a tüdőnek és a hörgőknek.

A szegfűszeg kiváló emésztést serkentő hatással bír. Csökkenti a hányingert. Szabályozza a bélmozgást. A gyomor nyálkahártyájának megnyugtatásával, megakadályozza a gyomorfekély kialakulását. Szegfűszeg tea fogyasztása kiválóan alkalmazható a Helicobacter pylori fertőzés esetén.

Vérrögképződést megakadályozó hatása van, fokozza a keringést, ezt a hatást is a fő hatóanyagának az eugenolnak köszönhetjük.

szegfuszeg

Előfordulhat, hogy irritációt okoz, ezért mindig óvatosan bánjunk a gyógynövénnyel. A fog és ínyfájdalom esetén a fájdalom csillapítás mellett, csökkenti a gyulladást, lelohasztja a duzzanatot.

Májműködést is javítja a szegfűszeg fogyasztása. Tudományos kutatás támasztja alá, hogy hatékony segítséget nyújt az anyagcsere folyamatok szabályozásában, vércukorszint csökkentő, szabályozó hatással rendelkezik. Férfiak számára, mint afrodiziákum is ismert.

Én a forralt bort így készítem: (recept: 1 liter forralt borhoz)

Összetevők: 1 liter száraz vörös bor, 1 narancs felkarikázva, 2,5 dl víz, 2-4 evőkanál cukor, fűszerek (1 rúd fahéj, 6-8 szem szegfűbors, 15 egész szegfűszeg, 1db csillagánizs, 3-4 egész zöld kardamom, 3-4 szem feketebors),

Elkészítése: Tegyünk a tűzhelyre egy megfelelő méretű lábast. Rakjuk bele a felkarikázott narancsot. Öntsük a lábasba a vörös bort, és ízlés szerint a vizet. Adjuk hozzá a fűszereket. Én a fűszereket egy teatojásba szoktam beletenni, így könnyen ki tudom venni, mikor elkészült a forralt bor. Közepes lángon melegítem.

A forralt bort, nem forralom túl, addig melegítem, míg finom gyöngyözve fő. Ha elérte ezt az állapotot, 10 perc főzés után, kizárom. Addigra már a fűszerek ízét is kellő mértékben átveszi. Ilyenkor megszoktam kóstolni, és szükség szerint édesíteni. Bögrékbe öntve azonnal fogyasztható is.

forraltbor nagy

Miért is jó a forralt bor, ha vörös borból készül? Ne nagyon róják meg párunkat, ha időnként megiszik 1-2 dl vörösbort. Kutatások támasztják alá, hogy aki mérsékelt mennyiségben fogyaszt vörösbort, nála alacsonyabb a szív- és érrendszeri megbetegedés előfordulásának aránya. Számos ásványi sót és nyomelemet tartalmaz, például káliumot, mangánt, kalciumot, magnéziumot, klórt, foszfort, jódot, szelént, vasat és folsavat. Elősegíti a vérképzést, a szervezet immunrendszerének erősítését, a szellemi és fizikai erőnlét fenntartását.

Speciális tudás, speciális szakrendelés: Bacsikné Szigeti Gabriella - https://gabriella-gyogynovenyei.webnode.hu/foglalas/ , +36/30-529-85-74

Amennyiben úgy gondolja, hogy az ön egészségi állapotán is segíthetnék a gyógynövények erejével, jelentkezzen be rendelésemre, ahol biorezonenciás állapotfelméréssel, fényterápiával, egészségterv elkészítésével, életmódváltási tanácsokkal vezetem önt egy vidám és egészséges szemléletű útra, amely a gyógyulásához vezet.

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280