Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 28, 6:42

Fahéj a Karácsony illata és íze, a gyomorproblémák gyógynövénye

  • Közzétéve Életmód

A fahéj illata és íze, mindenki számára a Karácsony ünnepköréhez kapcsolódik. A gyerekeim szívesen készítenek fahéjrúdakból dísztárgyakat, ezzel díszítve az otthonunkat, és a karácsonyfánkat.

karacsonyi illatok

Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, Okleveles Gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta. Cikkeimben a természet kincseiről, a gyógynövényekről írok.

A fahéj, a Cinnamomum spp. növénynemzetségből származó fafajok kérgéből készült fűszer, amely a fák ágainak lefejtett kérgéből készül. A fahéjfa, Délkelet-ázsiában honos 5-8 m magas örökzöld fa. Levelei 20 cm hosszú, húsos levelek. Laza fürtös virágaiból sötétbarnás-vöröses bogyótermést hoz. Fiatal ágak kérgéből jellegzetes illatú és ízű fűszer készül. Illóolajat, csersavat, gyantát, nyálkát, cukrot, keményítőt, fahéjaldehidet tartalmaz.

A fahéjban található nyálka és cseranyag, valamint a speciális illóolajai jótékonyan hatnak az emésztésre, az étvágyra, pozitívan hat az emberi hangulatra. Alkalmazható görcsoldóként, puffadásgátlóként. Fokozza a nyálelválasztást, a gyomornyálkahártya és a mirigyek működését. Természetgyógyászatban hatásosan használjuk menstruációs zavarok kezelésében.

A fahéj hatékony reflux és a gyomorhurut esetén. Csökkenti a hányingert, a böfögést, a bélgázképződést. A fahéj tea kiváló gyomor- és nyombélfekély kezelésére. De étvágytalanság, fáradtság esetén is kiváló segítség.

Külsőleges felhasználása is gyakori, ekkor krémek, tapaszok formájában használjuk. Enyhíti az izomgörcsöt, az ízületi- és idegfájdalmakat. Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású.

Ellenjavallt kismamák számára a fahéj illóolaj használata, mivel a terhesség ideje alatt a nyálkahártyára és a bőrre allergénként hathat.

A fahéj a népi gyógyászatban prosztata megnagyobbodás esetén is ajánlott gyógynövény a babhéj, a csalán, a dióbél, a kisvirágú füzike, és a tökmag mellett.

A fahéjat afrodiziákumként is számon tartják, amely a szexuális, nemi vágyat, orgazmuskészséget és a termékenységet fokozza.

Kutatások kimutatták, hogy a fahéjaldehidben gazdag kínai fahéj mikrobaellenes hatású, így jótékonyan hat a bélben fellelhető egyes kórokozó baktériumok szaporodására. Japán kutatások szerint a fahéj rendszeres használatával csökkenthető a vérnyomás.

Ha már meguntuk a bejgit, és egészséges édességre vágyunk, ennek a receptnek a kipróbálását javaslom önöknek. A körtét mossuk meg, de ne hámozzuk meg. Vágjuk gerezdekre eltávolítva a magházat. Fahéjat keverjünk el mézzel. A körteszeleteket tegyük tepsibe és locsoljuk rá a fahéjas mézet. Süssük meg.

A körte héját soha ne távolítjuk el, mivel a körte héjának háromszor magasabb a tápanyag tartalma, mint húsának. A körte héjának magas flavonoid tartalma erős gyulladáscsökkentő hatással bír, valamint a benne található fahéjsav hatékony rákmegelőző hatással rendelkezik.

Karácsonyi családi összejövetelek során, a menü elfogyasztását követően előfordulhat, a gyomor túltelítettsége miatti diszkomfort érzés kialakulása. Egyik kedvenc italom receptjét is megosztom önökkel.

Gyomornyugtató, banános koktél recept: tegyen a turmixgépbe 1 db banánt, néhány kocka ananászt, néhány szem fekete áfonyát, ízesítse gyömbérrel, őrölt szegfűszeggel, őrölt fahéjjal és mézzel. A hozzávalókat változtathatja mindenki ízlése szerint. Fogyasszák étkezések között, vagy után.

Speciális tudás, speciális szakrendelés: Bacsikné Szigeti Gabriella - https://gabriella-gyogynovenyei.webnode.hu/foglalas/ , +36/30-529-85-74

Amennyiben úgy gondolja, hogy az ön egészségi állapotán is segíthetnék a gyógynövények erejével, jelentkezzen be rendelésemre, ahol biorezonenciás állapotfelméréssel, fényterápiával, egészségterv készítésével, életmódváltási tanácsokkal vezetem önt egy vidám és egészséges szemléletű útra, amely a gyógyulásához vezet.

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280