Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 5, 6:53

Balogh Géza: Hagyományos

A hagyományos gyógymódok korát éljük. Afrikában, Ázsiában, Dél-Amerikában, a természethez közel élő emberek körében közismert ez a jelenség, ám mindinkább terjed a fejlett Nyugaton is, ott is főleg az olvasottabb emberek között.

fitoterápia

A fejlett Nyugat alatt ez esetben a világ civilizáltabb részét értjük, s mint ilyen, talán megkockáztatható, hogy ide sorolható hazánk is. Ha az anyagiakat tekintve nem is, az orvostudományban elért sikereink alapján mindenképpen.

Nem múlik el nap, hogy ne találkoznánk a hazai újságokban olyan cikkekkel, hirdetésekkel, melyek a természetgyógyászat előnyeire hívják fel az olvasó figyelmét, s ez nem is marad hatástalan: egyre többen választják nálunk is.

Mi történhetett, kiábrándultak volna az emberek a modern orvostudományból, kutatják az illetékesek a jelenség okát. Legutóbb már az Egészségügyi Világszervezet, a WHO is állást foglalt az ügyben, felméréseik szerint a világ népességének nyolcvan százaléka az elsődleges gyógyításban mindig is a hagyományos medicinákkal élt, melyek Európában, Észak-Amerikában mintegy két évtizedé kezdtek el hódítani.

Amerikában már a felnőttek egy- harmada él az alternatív gyógyászat módszereivel. A briteknek egynegyede fordult természetgyógyászhoz egy legutóbbi felmérés szerint, amiben az az érdekes, hogy hat évvel korábban ez az arány még csak egy volt a héthez.

Vajon minek köszönhető az akupunktúra, a homeopátia, az oszteopátia, a fitoterápia soha nem látott felvirágzása. A kutatók alapos 'tudományos magyarázatot adnak erre. Szerintük a hagyományos gyógyászat alkalmazása a népesség elöregedésének, a városi élet okozta stressznek is tulajdonítható, valamint annak, hogy sokkal kisebbek a mellékhatásai, mint egy hosszabb, szintetikus gyógyszeres kezelésnek.

Nálunk persze e téren is mutatkozik némi eltérés: Magyarországon nem csupán a kiábrándultság vezeti az embereket a gyógyító tűkhöz, s gyógyító füvekhez, a mi emlékezetünkben még él, élhet a közelmúlt, amikor orvos híján az orvosi tisztesfű, meg a galagonya főzetére kellett hagyatkozniuk a felmenőinknek. Tartok tőle, az úgynevezett hagyományos gyógymódok újbóli hazai elterjedése mégsem ezzel, s a Nyugaton már feltárt okokkal magyarázható csupán...

Belejátszhat ebbe e gyógyszerek, gyógymódok viszonylagos olcsósága is.

Kelet-Magyarország, 1996. október 24.

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280