Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 2, 21:47

Kerüljük el az anyagi gondokat válás idején is

Sajnos elkerülhetetlen minden ember életében, hogy valamelyest ne aggódjon a pénzügyei iránt. Az életünk egyes szakaszaiban jelentkező anyagi gondok életünk számos területére hatással lehetnek – legyen az az egészségünk, mentális és lelki állapotunk –, ezért fontos, hogy a lehető legkevesebb negatív érzelem kötődjön a pillanatnyi anyagi helyzetünkhöz.

pexels aleksandrs karevs 15440418

Egy bizonytalan gazdasági környezetben, az egyre emelkedő infláció, kamatkörnyezet, és energiaárak ellenére is fontos gondolnunk az öngondoskodásra. 2022-ben egyértelműen érezhető a trend, miszerint a magyarok körében egyre népszerűbb az öngondoskodás. Tavaly jelentős mértékben növekedett azok aránya, akik rendelkeznek valamilyen megtakarítással, annak ellenére, hogy az év második felétől már erőteljesen érezhető volt az infláció hatása.

Ma is sokan élnek megtakarítás nélkül Magyarországon

Az OTP felmérése szerint 2021-ben csupán 40 százalék volt azon háztartások aránya, akik valamilyen pénzpiaci megtakarítással rendelkeztek, míg 2022-ben ez az érték rekord magas szintet ért el, az arány 48 százalékra emelkedett. A magyarok többsége anyagi bizonytalanságban él, mégis az eredményeken látszik, hogy az extrém gazdasági körülmények ellenére előtérbe került az öngondoskodás fontossága, míg kedvező gazdasági környezetben sokkal kevesebb figyelmet szenteltünk megtakarításainkra. Jelenleg is sokan úgy vélik, hogy válság alatt egyáltalán nem érdemes megtakarítani.

Megtakarítás válság alatt?

A jelenlegi kedvezőtlen gazdasági tényezők közül talán az infláció az, amelyet leginkább figyelembe kell venni. Az MNB jelentése szerint az éves összevetésben számított infláció extrém magas, 21 százalékot meghaladó mértékű volt októberben. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mégis hogyan növelhetők a megtakarítások egy kedvezőtlen gazdasági helyzet közepén? Jelenleg célszerű lehet olyan befektetésekben gondolkozni, amelyek nulla vagy éppen alacsony kockázat mellett biztosítanak hozamot, ilyenek például az állampapírok.

pexels cottonbro studio 3943716

Az Államadósság Kezelő Központ nyilvántartása szerint jelenleg a fogalomban lévő lakossági állampapír állományból a Prémium Magyar Állampapír iránt a legmagasabb a kereslet. E befektetési forma kamatozása éves szinten 11,75 százalék, amely az idei évben akár tovább is emelkedhet az infláció mértékének függvényében. Így, a hosszabb futamidejű PMÁP kamata 2023-ban elérheti a 15,5 százalékot is.

Otthonunkba való befektetés

A KSH adatai szerint a lakhatás biztosítása és a felhasznált energia költsége Magyarországon a háztartások költségeinek 27 százalékát teszik ki átlagosan. Amennyiben jelenlegi megtakarításaink lehetőséget nyújtanak arra, úgy mindenképp érdemes befektetni otthonunkba, hiszen hosszú távon ezzel tovább növelhetjük a már meglévő megtakarításainkat. Ez jelenleg is aktuális kérdés, hiszen az energiaválság igencsak bizonytalan helyzetet szül számos magyar háztartásban is. A korszerűsítést érdemes a hőszigeteléssel kezdeni, ha a cél az energiafelhasználás csökkentése. Emellett a csok által támogatott nyílászárók, a redőnyök, valamint a központi fűtés kialakítása vagy cseréje – ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is – hosszútávon jelentős mértékben növelhetik megtakarításainkat.

Forrás: Creditline.hu

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280