Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 2, 21:47

Mit tegyünk földrengés esetén?

Magyarország területén évente 100-120 kisebb földrengést regisztrálunk, amiknek nagy része nem is érezhető. Erős, nagyon nagy károkat okozó, 5,5 - 6 magnitúdójú földrengés csupán 40-50 éves visszatérési idővel pattan ki hazánkban - írja a foldrenges.hu.

földrenges1

Ezek alapján nincs mitől félnünk, ugyanis hazánkra nem jellemzők a nagyobb földmozgások, az a rengés, ami Törökországot érintette pedig hazánkat nem tudja, hiszen másik tektonikus lemez mozgása, az Adriai-tenger alatt húzódó Afrikai-lemez egyik merev blokkja okozza.

Ha azonban mégis megtörténik a baj, érdemes a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság oldalán leírtak szerint eljárni:

Amíg tart a rengés:

  • - Ne hagyjuk el az épületet, illetve ne próbáljunk meg bejutni, ugyanis a legtöbb sérülés ilyenkor történik (Pl. ledőlő kémény, lehulló vakolat, üvegcserép miatt)

  • - Az épületen belül igyekezzünk minél távolabb kerülni ablakoktól, üvegektől, könyvespolcoktól és olyan tárgyaktól, amelyek leesve sérülést okozhatnak. A konyhából biztonságosabb helyre (pl. nappaliba) meneküljünk.

  • - Keressünk menedéket az asztalok alatt, ajtókeretben, a szoba sarkában.

Mit NE tegyünk földrengés esetén?

  • Ne használjuk a telefont feleslegesen csak életveszély esetén, mert a hatóságoknak szükségük van minden szabad vonalra.

  • Ne gyújtsunk gyufát vagy villanyt!

Bár kicsi az esély, hogy károkat okozó, emberi életeket veszélyeztető földrengés pattan ki Magyarországon, ha mégis bekövetkezne a baj, érdemes ezekre a tanácsokra emlékezni!

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280