Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 3, 19:53

A "Varsányi ballada" története

Tragikus emlékű Kisvarsány református templomának  és tornyának újrafedése 1908-ban. Akkoriban jeles alkalom volt a torony gombjának felhelyezése, az utolsó esemény a felújítás lezárása, ami után a gyülekezet újra birtokba vehette a templomot.

Kisvarsány református templom 2022

Az egész falu ilyen alkalommal mindig közösen mulatozott, bálokkal ünnepeltek. Ez történt Kisvarsányban is, ahol reggel óta készültek az ünnepre, ami egy tragédia miatt elmaradt.

A Beregi Múzeum segítségét kértük

Hogy kiderítsük mi is történt valójában Filepné Kiss Renáta, a Beregi Múzeum történészének segítségét kértük, aki két forrást juttatott el hozzánk.

Az első forrás az Ung nevű társadalmi hetilap 1908. június 7-i számában írtak az esetről.

"Halálos esés. A kisvarsányi ref. toronygomb feltételénél a munkások, kik az állványok felállításán dolgoztak, állítólag annyira részegek voltak, hogy az állványokat gondatlanul állították össze, s midőn Halász Géza bádogos segéd, ki maga is erős borközi állapotban volt, azokra felment, hogy a toronygombot feltegye, az állványok összeestek s a szerencsétlen ember lezuhanva, szörnyet halt."

A második forrás amit a Beregi Múzeumtól kaptunk Csiszár Árpád, a múzeum alapítója és első igazgatójának rövid tanulmánya az esetről 1982-ben. Az egykori gergelyi és ugornyai tiszteletes tanulmánya a Confessio című folyóiratban (A magyarországi református egyház figyelője) 1982. (6. évfolyam, 2. szám. TANÚSÁG: Csiszár Árpád: Ballada született Kisvarsányban. 117-121.o.) található:

»Ilyen nevezetes alkalomra, népünnepélyre készültek 1908-ban Kisvarsányban is. Akkor fedték újra a templomot és a tornyot is. Arról nem tudunk, hogy hol tartották volna meg a bált, de arról igen, hogy a nap leendő hőse, Halász Géza bádogossegéd, nagyon készült erre a napra. A jegyzőkönyvben itt nem találkozunk az ünnepség
leírásával, viszont feljegyezték a következőket:
„A templom újonnan vakoltatott, új mennyezettel láttatott el, újonnan fedetett cinezett pléhvel. 1908. nyarán, amikor az új gomb feltevésekor a vállalkozó vigyázatlansága miatt, egy ember, Halász Géza nevű bádogos a toronygombbal együtt lezuhant és szörnyet halt.” Öreg szemtanúk ma is elszörnyedve emlegetik az esetet és a csodát, hogy a gomb és Halász Géza úgy zuhant le, hogy senkire se esett rá.

Az ünneplő tömeg riadtan oszlott szét, majd megszületett a ballada. Beregben, Szatmárban és Szabolcsban ma is sokan ismerik és énekelik:«

Csiszár Árpád Ballada született Kisvarsányban Confessio 1982 2. szám 117 121. o page 005

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280