Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 19, 22:11

Programok a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján

  • Közzétéve Érdekességek

Magyarországon 2001 óta április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja.

eletmenete11

1944-ben ezen a napon kezdődött meg a gettósítás Északkelet-Magyarországon és Kárpátalján. Az első gettókat a következő településeken hozták létre: Beregszász, Felsővisó, Huszt, Kassa, Kisvárda, Máramarossziget, Mátészalka, Munkács, Nagyszőllős, Nyíregyháza, Sátoraljaújhely, Técső, Ungvár.

A példátlan gyorsasággal lezajlott gettósítás után mindössze néhány hét alatt, május közepe és július eleje között, a teljes vidéki zsidóságot Auschwitz-Birkenauba deportálták. A magyar vidék zsidóságára a birkenaui lágerben azonnali pusztulás várt. A csekély számú munkaképesnek ítélt ember közül is csak kevesen élték túl a megpróbáltatásokat: a magyar vidék többszázezres zsidóságából mindössze néhány tízezren tértek vissza. A túlélők családjuk, közösségük elvesztése miatt gyakran úgy döntöttek, hogy nem tudnak új életet kezdeni egykori lakóhelyükön, ezért a fővárosban, nagyobb városokban, vagy külföldre emigrálva próbálták békében élni tovább életüket. A meggyilkolt vidéki zsidóság hiánya fájó és pótolhatatlan.

Az 1941. évi népszámlálás 725 ezer izraelitát mutatott ki a revíziós lépések után megnövekedett területű országban. Kétharmaduk meghalt a munkaszolgálat, a deportálások, a tudatos népirtás következtében. A vidéki zsidóság gyakorlatilag teljesen megsemmisült, a Budapesten élők közül mintegy 100 ezren menekültek meg. A történészek 5 ezer és 70 ezer közé teszik azoknak a magyarországi romáknak a számát, akik a holokauszt áldozataiként koncentrációs táborokban vesztették életüket. (A cigány holokauszt, a porrajmos áldozataira augusztus 2-án emlékeznek Magyarországon.)

Az emléknaphoz kötődik a budapesti Páva utcai Holokauszt Emlékközpont 2004. április 15-ei megnyitása.

A Holokauszt Emlékközpont minden évben e napon emlékműsorral, az Áldozatok emlékfalánál mécses gyújtással emlékezik meg a holokauszt nemzeti áldozatairól.

Időpont: 2023.04.16. 15:30
Helyszín: Holokauszt Emlékközpont (1094 Budapest, Páva u. 39.)

Az Élet Menetén már 2003 óta gyűlhetnek össze fiatalok, idősek, zsidók és nem zsidók, hogy őszintén emlékezzenek.

Az Élet Menete emlékséta helye, ideje: 2023. április 16. napja, 17 óra Budapest, VIII. Koltói Anna tér.. onnan a Teleki Lászó tér - Munkaszolgálatosok Emlékműve - majd Fiumei úton, István utcán haladva a befejező pont VII. Bethlen Gábor tér 2, Zsidó munkaszolgálatosok Emlékműve.

További részletek a hdke.hu weblapon

Forrás: hdke.hu

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280