Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 19, 22:11

Hullámlemez kerítés építés lépésről lépésre

A hullámlemez kerítés építés nem könnyű feladat, ugyanakkor nem is lehetetlen. Hullámlemez esetében a trapézlemez egyik típusáról beszélhetünk, amely hullám alakjáról kapta a nevét. Anyaga acél, vastagsága 4–0,75 milliméter között mozog, felülete az esetek többségében cinkkel kezelt. A „S” vagy „SIN” után álló szám a „szinusz”, azaz a hullámprofil magasságát jelöli. Ebben a cikkben megpróbáljuk lépésről lépésre körül járni, hogyan lehet hullámlemezből kerítést építeni.

pexels jan van der wolf 16091627

A hullámlemez sokoldalúsága

hullámlemez kerítés építésre és tetőfedésre egyaránt felhasználható. Ez pedig tökéletesen mutatja, hogy egy rendkívül sokoldalúan igénybe vehető elemről beszélhetünk. A hullámlemez multifunkcionalitásának köszönhetően egy építkezés vagy házfelújítás során valóban számtalan helyzetben alkalmazható, akár mezőgazdasági létesítményeknél, akár ipari épületeknél.

A hullámlemez kerítés építésnél egyes biztonsági előírásokat azonban mindig érdemes betartanunk. Először is fontos, hogy a hullámlemezt megfelelően rögzítsük a kerítésoszlopokhoz. Ehhez mindenekelőtt csavarokat vagy szegecseket javasolt alkalmaznunk. Másrészről a hullámlemezek közötti hézagokat ne hagyjuk túl nagyra, mert ez csökkentheti a kerítés szilárdságát.

Hogyan építsünk hullámlemez kerítést?

  • A szükséges előkészületek

A kerítésépítés folyamatának a megtervezése a munkálatok egyik legfontosabb része. Ilyenkor tanácsos alaposan átgondolni, hogy milyen kerítést szeretnénk. A hullámprofil magasságát, az oszlopok helyét, a különböző kiegészítőket és így tovább. Ezt követően a teljes területet elő kell készíteni. Más szóval el kell távolítani az esetleges akadályokat, és ki kell jelölni a kerítés vonalát.

  • A kerítésoszlopok lerakása

A hullámlemez kerítés építés második lépése a kerítésoszlopok elhelyezése. Az oszlopokat a kerítés előre kijelölt vonala mentén szokták a betonba ágyazni. A betonba ágyazás azért szükséges, hogy a konstrukció elég stabil maradjon. Az oszlopokra rögzített állványszerkezetre kerülnek aztán a lemezek.

  • Pontosan hány lemez kell?

Ahhoz, hogy megtudjuk, hány lemezre lesz szükségünk, tudnunk kell, hány folyóméter kerítést szeretnénk. Először is mérjük le ezt a távolságot. Ezt követően a kapott értéket osszuk el 1,10-el. Ez alapján, ha például 15 méter kerítést építenénk, az 15 : 1,10 = 13,6. Jól látható tehát, hogy 15 méternyi kerítés építéshez 14 lemez nélkülözhetetlen lesz. Végül ne feledkezzünk meg a kapu és a zár helyéről sem.

A biztonság a legfontosabb

A hullámlemez kerítés építés során az építési előírások garantálják a biztonságunkat, így azokat mindig észben kell tartani. Ha bizonytalanok vagyunk, javasolt inkább egy szakemberrel konzultálni, hogy még véletlenül se kockáztassunk. Ezen kívül az anyagválasztás során érdemes számba venni az időjárási viszonyokat is. Egy kivitelező vagy építész segíthet, hogy álmaink kerítése s ezáltal otthona valóra válhasson.

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280