Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 28, 21:21

Munkalehetőségek az ipari szektoron túl – állás Szekszárd környékén

A hazai gazdaság megerősödést a legtöbbször a nagyobb ipari vállalatokhoz kötjük. Ez természetesen igaz is, de nem kizárólag. Egyes városok ugyanis más területeken találták meg a boldogulás kulcsát, ugyanúgy erős gazdasági hátteret és körülményeket kiépítve.

haromhatar.hu profession kep1 szekszardkornyekenaboraszathatalmastradiciokkalrendelkezik

Gazdasági viszonyok nyugaton

Kiemelkedő gazdasággal rendelkező térségeinket és városainkat vizsgálva a főszerep szinte minden esetben a fővárosé. Ez természetesen abszolút adja magát, hiszen Budapest már csupán méretében és a lakosság számában is kiemelkedik a hazai mezőnyből. Ennek megfelelően pedig valóban kitüntetett figyelem jár neki ebben a tekintetben is. Nem lenne érdemes azonban elhanyagolni a vidéki régiókat sem.

Ha a kedvező gazdasági körülményekről és az erős háttérről van szó, a Dunántúl nem csupán a vidék, de az ország szintjén is említést érdemel. A számos itt működő ipari nagyvállalatnak és a beáramló tőkének köszönhetően ugyanis az elmúlt évtizedekben páratlanul erős gazdaság alakult itt ki, mellyel kapcsolatban számos különböző város említhető, mint aktív résztvevő. Az ipar mellett persze más szektorok is képesek voltak stabilizálódni.

E tekintetben természetesen adja magát a turizmus is, hiszen hazánk legjelentősebb turisztikai attrakciója, a Balaton is itt található. Emellett azonban több más, a szektorhoz közvetve vagy közvetlenül kapcsolódó olyan terület is említést érdemel, mely jelentős mértékben járul hozzá a stabil körülményekhez. Sok helyen például egyértelműen a mezőgazdaság a fő csapásirány. A sok ilyen állás Szekszárd Profession kínálatában is ezt bizonyítja.

Tradíciók a jelenben

Bár a mezőgazdasági szektoron belül sok különféle tevékenység felsorolható, Szekszárd esetében a fókusz mindenképpen a borászati tevékenységen van. Hazánk összesen huszonkét borvidéke jól jelzi az ágazat jelentőségét, a Szekszárdi borvidék pedig egy a történelmi régiók közül. A tradíciók tehát óriásiak, ám az ehhez kapcsolódó tevékenység a mai napig kitart. Ennek megfelelően pedig a legtöbb állás Szekszárd borászataiban érhető el.

Az ágazat egyik nagy előnye, hogy kifejezetten összetett folyamatokkal dolgozik és számos más társterülettel is számolhatunk. Így amellett, hogy jelentős létszámú munkaerőre van szükség, egy állás Szekszárd bortermelésében a konkrét termelésen kívül is opció lehet. Bár már említésre került a dunántúli turizmus, ez esetben is mindenképpen érdemes számolni vele, hiszen a környékbeli borturizmus kifejezetten jelentős.

Emellett pedig egy állás Szekszárd eme hagyományos ágazatában akár a vendéglátásban, a szolgáltató szektorban, de a marketing és kereskedelem területén is munkahelyeket teremt. A város kiváló példa arra, hogy az iparon túl is van élet a Dunántúl gazdaságában. Erre pedig természetesen máshol is látunk példát, hiszen a legtöbb munka Pécs városában sem ehhez a szektorhoz tartozik, hanem más területeket érint.

haromhatar.hu profession kep2 azipariparkokletesitesesegithetiazujszereplokmegjelenesetahelyipiacon

Több lábon állni

Habár a sok állás Szekszárd borászatában továbbra is igazolja az ágazat relevanciáját, természetes itt is szeretnék ha a gazdaság több lábon állna. Bár az ipari szektor megerősödése eddig nem zajlott le a környéken, a törekvések egyértelműek. A már említett példák mentén láthatjuk, hogy ez sem lehetetlen, hiszen mára már sok állás Pécs iparában létesül, holott ez a terület ott sem volt meghatározó.

Az ilyen és ehhez hasonló példák mindenesetre jól mutatják, hogy a megújulás sosem lehetetlen. Ezzel Szekszárd vezetői is tisztában vannak, akik igyekeznek az ipari szektoron belül is megszilárdítani pozíciójukat. Ezt szolgálja a nemrég átadott ipari park is, mely a már meglévő szereplők körülményeinek javítása mellett nem titkoltan az újabb vállalatok bevonzását is szorgalmazná.

Habár ma még a legtöbb állás Szekszárd gazdaságának más szektoraiban érhető el, a jövőben talán az ipari szereplők is felfedezik majd maguknak ezt a vidéket. Mivel a Dunántúl hagyományosan si erős gazdasági háttérrel rendelkezik, a terjeszkedés abszolút adja magát, mint lehetőség. Ám addig is mindenképpen stabil körülményekről számolhatunk be, melyet a sok elérhető állás Szekszárd borászataiban abszolút alátámaszt.

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280