Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 4, 19:02

Piacot adtak át Szamosszegen

A Vidékfejlesztési Program több mint 12 milliárd forint értékű pályázati felhívásaival több mint 170 termelői piac létrehozását segítette a kormány - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szamosszeg községi piacának átadásán pénteken.

szamosszeg 1

Vitályos Eszter az ünnepségen hangsúlyozta, a közszolgáltatások fejlesztése fontos egy falu életében és óriási megtartó erővel bír a települési óvoda, iskola vagy az orvosi rendelő mellett a helyi piac is.

Létezése sokban segíti a megélhetést, munkahelyeket ad a helyi közösségnek és erősítheti a helyi gazdaságot - fogalmazott az államtitkár, megjegyezve, a hazai és európai uniós támogatás révén, közel 45 millió forintból megépült új községi piac a helyi termelési hagyományokat egyaránt segíti Szamosszegen.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy a pályázati konstrukciót a vidéki térségekben élők élethelyzetének javítására, a helyi termelők piacra jutásának elősegítésére, illetve az ilyen jellegű beruházások megvalósítására írta ki a kabinet.

szamosszeg 2

Elmondta: Szamosszegen már tervezik az új piachoz tartozó, mintegy 110 millió forintból felépülő savanyítóüzemet, amelyet várhatóan a közeljövőben adnak majd át és piac mellett további munkahelyeket fog biztosítani az itt élők számára.

A fejlesztésekről szólva megjegyezte, hazai támogatásból és uniós forrásból az elmúlt időszakban több mint 400 milliárd forint érkezett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe, Szamosszeg pedig a 2014 és 2020 közötti ciklusból egymilliárd forint értékű beruházással részesült.

Vitályos Eszter a 2021 és 2027 közötti uniós költségvetési ciklussal kapcsolatban megerősítette, hogy a végrehajtási jogszabályokat és a forrásallokációt érintően az elosztási folyamat a tárgyalási szakaszban van, a magyar kormány célja pedig továbbra is az, hogy az önkormányzatok és civil szervezetek minél több forrásra pályázhassanak 2020 után.

szamosszeg 3

Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi bizottságának elnöke, országgyűlési képviselő köszöntőjében arról beszélt, hogy a községi piac a helyben megtermelt, jó minőségű, háztáji zöldségek értékesítését segíti.

szamosszeg 4

Egy település önkormányzata és testülete akkor működik jól, ha van elképzelése és víziója, valamint ha a kisebb eredményeknek is tud örülni - mondta az eseményen Tilki Attila, a térség országgyűlési képviselője.

szamosszeg 5

Gergely Lajos (Fidesz) polgármester kifejtette, Szamosszegen folyamatban van a külterületi utak fejlesztése 92 millió forintból, elkezdődött egy rekortánpálya építése a Magyar Labdarúgó Szövetség 76 millió forint értékű beruházásában, valamint 524 millió forintos ráfordítással megépül a községi bölcsőde.

-MTI-

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280