Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 17, 10:16

A Magyar Parasport Napja 2021. - Lélekmozgató program Aranyosapátiban

  • Közzétéve Helyi hírek

„A lehetetlen csupán egy nagy szó, amellyel a kis emberek dobálóznak, mert számukra könnyebb egy készen kapott világban élni, mint felfedezni magukban az erőt a változtatásra. A lehetetlen nem tény. Hanem vélemény. A lehetetlen nem kinyilvánítás. Hanem kihívás. A lehetetlen lehetőség. A lehetetlen múló pillanat. A lehetetlen nem létezik.”/Muhammad Ali, ökölvívó/

parasport aranyosapáti 003

Az Országgyűlés a 2017. december 12-i egyhangú döntése alapján negyedik alkalommal volt február 22-edike a Magyar Parasport Napja. A dátum választása szimbolikus, hiszen ezen a napon, 1970. február 22-èn alakult meg a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Clubja.

A tavalyi évhez hasonlóan iskolánkban rendhagyó testnevelés órákat tartottunk a Magyar Parasport Napján. A paralimpia mottója: „a lélek mozgásban”. Ha a lélek mozdul, a szándék, akarat, elszántság, céltudatosság és az érzelem feltör, a testet mozgásra, cselekvésre kényszeríti. Ahhoz, hogy a lélek mozduljon, megismerés, tapasztalás, meg¬értés, befogadás, azonosulás szükséges.. A gyermekeknek lehetőségük van szemléletformáló foglalkozások keretében fogyatékos társaik mindennapjait megismerni.

parasport aranyosapáti 001

Fontosnak tarjuk, hogy a gyermekek saját maguk is átéljék a fogyatékkal élő társaik élethelyzetét, és ezáltal nagyobb szolidaritást és odafigyelést tanúsítsanak feléjük. Iskolánk tornatermében a parasport és a parasportolók méltó megünneplése zajlott 2021.február 22-én hétfőn.

Az egy napos programkavalkádba intézményünk csaknem összes diákja aktívan bekapcsolódott, ez több mint 240 tanulót jelent. Kazsuk Csaba polgármester úr is meglátogatott bennünket, kipróbálta a kerekesszéket, beszélgetett a diákokkal. De nemcsak Aranyosapátiban, hanem országos szinten az óvodákban, iskolákban, középiskolákban is hozzánk hasonlóan felhívták a figyelmet ezen nemes nap, kezdeményezés jelentőségére A Lélekmozgató program keretében szerettük volna elérni azt, hogy beleéljék magukat tanulóink a parasportolók helyzetébe, közelebbről megismerhessék, milyen nehézségekkel, lemondásokkal jár az, ha valaki megsérül, s ezáltal nehezebb helyzetbe kerül teljesen egészséges embertársaihoz képest.

parasport aranyosapáti 002

Hogy meglássák azt, hogy ezek a „sérült” emberek milyen boldogan és örömmel sportolnak, s ugyanolyan teljes értékű életet élnek a sport területén. Hogy ugyanúgy örülnek a sikereiknek, s hogy a teljesen egészségeseknek is ugyanúgy kellene örülniük az ő sikereiknek. Bekötött szemmel jöttek be az épületbe, bekötött szemmel építettek, logikai lapokat helyeztek a dobozba, kipróbálták a szájjal festést.

A parasport nap alkalmából iskolánk diákjai kipróbálhatták az épek által is űzött csörgőlabda, boccia sportágat is! A hallásunkra és tapintásunkra alapozó labdajátékot nagy lelkesedéssel fogadta mindenki! Szemüket bekötve kellett az ellenfél kapujába begurítani a labdát és a hallásunkra hagyatkozva kivédeni azt. Testnevelés órák keretén belül kipróbálhatták a gyerekek, hogy milyen kerekesszékben ülni, mozogni, egyáltalán milyen érzés bóják között szlalomozni a létfenntartáshoz szükséges eszközzel.

parasport aranyosapáti 004

Most szembesülhettek azzal, hogy kerekesszékes embertársaink versenyhelyzetben hogyan boldogulnak a számukra nélkülözhetetlen kerekesszékkel. Minden osztály üzent a paraolimpikonoknak amit egy videóüzenetté alakítottunk és küldjük példaképeinknek. Gyűjtőmunka kapcsán is készült egy ppt.

Elkészítettük az olimpiai lángot,és a gyűjtött kupakokból képet raktunk. Köszönjük a FODISZ - Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetségének, hogy megszervezte Arlóy Zsófi parasportolóval az online találkozást, Zsófinak meg, hogy megtisztelt minket jelenlétével

parasport aranyosapáti 005

Az osztályfőnöki órákon a tanulók a fogyatékkal élő sportolókról készült filmet néztek meg, majd beszélgettek azokról. A legkisebbek a témához kapcsolódó történeteket hallgattak meg, és a csörgőlabdázás és a vakfoci segítségével kerültek közelebb a témához. A diákokat ez a nap az empátián túl az együttműködésre is ösztönözte. Az aulában rajzokkal emlékeztünk meg erre a napra. Ez a különleges nap megerősített bennünket abban, hogy jövőre még több foglalkozással és programmal készüljünk diákjainknak Iskolánk tanulói és pedagógusai nevében köszönjük Arlóy Zsófinak a beszélgetést.

para6

A tanulók megtapasztalták, hogy a sérült embertásaink testi fogyatékossága mellett is képesek sportolni. Összességében elmondható, hogy a IV. Lélekmozgató Parasport Nap nagy sikert aratott! A program nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a tanulók szemléletmódja változzon ez ügyben, továbbá jobban el-és befogadják a fogyatékkal élő embereket, sportolókat.

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280