Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 2, 21:47

Szamárköhögést, tbc-t, HIV-et hozhatnak át a mélyszegénység elől menekülők - egy menekülteket ellátó orvos szerint

A mélyszegénységben élő kárpátaljai menekülteket is ellátó szálláson önkénteskedett Dr. Eörsi Dániel szerint kanyarós esetre már volt is példa. Az sem könnyíti meg a helyzetet, hogy az Ukrajnából érkezők az európaitól teljesen eltérő gyógyszereket szedtek eddig - írta meg az mfor.hu.

BZS 0485A beregszászi "táborból" érkező menekültek Barabás segítőpontján 2022. március 29-én ©Bodnár Zsolt

„A rendelőm pácienseihez képest alapvetően más állapotú embereket láttam el. Akikkel én találkoztam, otthon is mélyszegénységben élnek. Zömük kárpátaljai magyar vagy kárpátaljai magyarul beszélő cigány volt, ezért köztük akadtak férfiak is, hiszen ők nem közvetlenül háborúval érintett városokból jöttek, s nem is annyira érzik a sajátjuknak a háborút. A menekültek egyharmada viszont ukrán nők voltak gyerekekkel” – meséli Eörsi doktor, aki az egyik budapesti hajléktalan-ellátó intézményben kapcsolódott be önkéntesként az orvosi ellátásba.

Mint mondja, több olyan beregszászi cigánycsaládot is ellátott, amelyek Kárpátalján is rossz körülmények között éltek, nagyon hasonlóan a magyar mélyszegénységben élő falvak lakosaihoz, ahol szintén akadozik a rendszeres orvosi ellátás.

Most derült ki, hogy be nem állított vagy fel nem ismert betegségeik vannak, de ami felismert vagy gondozott, azt is teljesen más elvek szerint kezelték Kárpátalján.

DSC 0392

„A világ minden tájáról találkozunk betegekkel és nem ritka, hogy más elvek alapján kezelik őket, mint ahogy itthon tennénk. De valahogy mintha a volt szovjet köztársaságokban még gyakoribb lenne ez a jelenség. Mintha ott nem teljesen ugyanazon tudományos paradigmák mentén történne az orvoslás, mint nyugaton” – mutat rá egy érdekességre a háziorvos.

Az egyik menekült megmutatta neki a vérnyomáscsökkentőjét, de annak híre-hamva sem volt az itthon használatos gyógyszer-tankönyvben. A másik probléma Dr. Eörsi Dániel szerint, hogy sokkal több mindent kezelnek a határon túl vitaminokkal, gyógynövényekkel, mint „rendes” gyógyszerekkel.

Ők persze épp fordítva látják, ők szedik a „rendeset”, és mi adunk másfajtát” - mondja.

Nem akarnak kórházba menni

De látott például olyan megdöbbentő lábszárfekélyt, amelyet 15-20 éve nem láttak el rendesen. S mivel a március 11-én megjelent EMMI-rendelet alapján egyértelműen eldönthető, hogy az ukrán menekülteknek mi jár, el akarta küldeni sebészetre az illetőt, de ő nem volt hajlandó elmenni.

„Valószínűleg ez összefügghet a háborús traumával is, hogy nem szívesen mennek kórházba, nagyon bizalmatlanok. Az antibiotikumokat ismerik, azt elfogadják, de a felajánlott kezeléseket nem. Számukra a kórház nem biztonságot jelent, hiszen oda nem kísérheti el az egész család, ezért félnek, hogy elszakadnak a szeretteiktől, így a kórház számukra még veszélyes hely is lehet” – magyarázza az önkéntes orvos.

A nyelvi nehézségek csak tovább fokozzák a bizalmatlanságukat, hiszen a kórházban nem tudnak kommunikálni. (Aki volt már olyan országban, hogy nem beszélte az ottani nyelvet és kórházba került, az tudja, ez milyen érzés).

mfor.hu

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280