Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 3, 19:53

A csapadékvíz-gazdálkodás jelentősége (Tiszavid belterületi csapadékvíz elvezetése projekt)

  • Közzétéve Helyi hírek

A TOP-2.1.3-16-SB2-2021-00040 azonosító számú, „Tiszavid belterületi csapadékvíz elvezetése” című projekt keretében, 315,42 millió forint Európai Uniós támogatás segítségével valósult meg Tiszavid Község több útszakaszán, korszerű csapadékvíz elvezető rendszer kiépítése, valamint a meglévő hálózat korszerűsítése. 

Borítókép az elejére

A projekt céljai: Tiszavid Község belterületi csapadékvíz elvezetési, - gazdálkodási rendszerének kialakítása, fejlesztése, környezetbiztonságának növelése, környezeti állapotának javítása, az ár-, belvíz- és helyi vízkár veszélyeztetettségének csökkentése. A felszíni vizeink minőségének javítása, a további környezeti káresemények megelőzése, valamint a lakosok szemléletformálása a vízgazdálkodás területén.

öntözés

A helyes vízgazdálkodás

Korunk egyik meghatározó nehézsége a klímaváltozás, amely már jelenleg is nagy befolyással van mindannyiunk életére. A szélsőségesebb eloszlásban lehulló csapadék, valamint az éves csapadék mennyiségének csökkenése által egyre gyakoribb jelenséggé válnak az aszályok, valamint a hírtelen, nagy mennyiségben lehulló eső. Ezért a vízkárok megelőzése érdekében fontos gondoskodnunk a csatornák és vízelvezető árkok rendszeres tisztításáról, a benne megtelepedő növények, növényi hulladékok, valamint szemét eltávolításáról a szabad vízáramlás érdekében.

Szabálytalan csatornakivezetés 1

Minden ingatlantulajdonosnak fontos tisztában lennie az ingatlanok és telkek, csapadékvíz elvezetésének a szabályaival, melyet az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) számú kormányrendelet szabályoz.

Szabálytalan csatornakivezetés 2

Fontos szem előtt tartanunk. hogy a csapadékvíz helyben tartásával sokat tehetünk környezetünkért, illetve számos előnnyel szolgál számunkra is.

  • A csapadékvíz felhasználásával nagy hatékonysággal csökkenthetjük az elhasznált ivóvíz mennyiségét, illetve ezáltal a szennyvízelvezetés költségeit is. A csapadékvíz hasznosításával akár 50% ivóvíz is megtakarítható.
  • Az esővíz összegyűjtését végezhetjük felszín feletti, vagy felszín alatti tartályok segítségével, az így raktározott vizet szükség esetén bármikor felhasználhatjuk

felszín feletti tartályfelszín alatti tartály

  • A háztartásunk udvarán belül elszivárogtatott vizet növényeink is meghálálják
  • Praktikus és egyben látványos kiegészítői lehetnek udvarunknak az esőkertek. Az esőkertek alkalmasak az összegyűjtött víz lassú elszivárogtatására és rövid idejű tárolására egyaránt.
  • Használjunk vízáteresztő burkolatot a csapadékvíz helyben tartása érdekében.
  • A talajvíz elpárolgásának csökkentése érdekében alakítsunk ki 3 szintes növényzetet. A talajt borító növényzet, valamint a bokrok és a fák árnyékolják azt, ezáltal csökkentve a víz elpárolgását.

A helyes vízgazdálkodás fejezet végére árnyékos kert

A szürkevíz:

A háztartásokban keletkezett szürkevíz felhasználásával szintén jelentősen csökkenthetjük kiadásainkat, valamint az ívóvízkészlet megőrzése érdekében nagy lépést teszünk előre.

Mi is a szürkevíz? A szürkevíz, a háztartásokban már egyszer felhasznált, de emberi fogyasztásra már nem alkalmas, de más célokra még felhasználható víz, amely fekáliával nem szennyezett. Jellemzően mosásból, zöldségtisztításból, kézmosásból, fürdésből származik. Ez a napi használatból keletkezett szennyvíz mennyiségének nagyjából 55 százalékát teszi ki. Felhasználási szempontból, alkalmas vécéöblítésre, takarításra, autómosásra, zöldterületek öntözésére. A szürkevíz újbóli használatával sokat tehetünk vízlábnyomunk csökkentése érdekében is.

fejlesztési alapKészült: Tiszavid Község Önkormányzata, TOP-2.1.3-16-SB2-2021-00040 azonosító számú projektje keretében.

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280