Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 18, 7:30

„Történetek egy családi albumból” - kiállítás Aranyosapátiban

  • Közzétéve Helyi hírek

Történetek egy családi albumból 2023. május 18. és május 30. között tekinthető meg iskolánkban a „Történetek egy családi albumból” című kiállítás, amely zsidó élettörténeteket mutat be fotók és interjúrészletek segítségével.

tortenetek egy csaladi albumbol

Az összeállítás 9 panelből áll, melynek mindegyike a hétköznapi élet egy-egy szeletét öleli fel. Az a célja, hogy bemutassa, hogyan éltek a zsidók Magyarországon a 20. században. A Centropa Alapítvány által létrehozott kiállítás egyik fő érdekessége, hogy a történeteket diákok mutatják be a kortársaiknak. Iskolánk 13 tanulója vett részt május 8-án a tárlatvezető-képzésen, amelyet Szilágyi Sára és Lieberman Milus, a Centropa két munkatársa tartott.

A tárlatvezető-képzésen részt vevő diákokat arra készítették fel játékos, beszélgetős, interaktív formában, hogy a kiállítást be tudják mutatni a kortársaiknak. Ennek megfelelően a képzés témái között szerepelt a zsidó kultúra, identitás, a történelmi háttér, a kiállítás részletes megismerése és a jó tárlatvezetés elsajátítása is.

A következő napokban iskolánk minden osztálya megtekinti a kiállítást, amelyen osztálytársaik fogják őket végigkalauzolni. A kiállítás hétköznapi emberekről: pékekről, gyári munkásokról, tanárokról, ápolónőkről szól, akik akár a szomszédaink is lehetnének.

Magával ragadó történeteket láthatunk gyermekkorról, iskolás évekről, szerelemről, házasságról, gyermekvállalásról és arról, kinek-kinek hogyan sikerült túlélnie a holokauszt borzalmait, miként tudta újrakezdeni az életét. A hatalmas családi fotóalbumot lapozgatva mosolyogtató vagy elszomorító, szívmelengető vagy torokszorító történetek tárulnak a kiállítás látogatója elé.

Benkő Zsigmondné

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280