Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 2, 19:41

Elhunyt a Bereg Prímása

  • Közzétéve Helyi hírek

Hosszan tartó betegség után február 5-én hunyt el Murzsa Bertalan. Nyírmadán született muzsikus családban, ahol a zene szeretetet és tisztelete  apáról fiúra szállt.

murzsa

A kis roma származású Bertinek hat éves korában már zenekara volt Debrecenben. Igazi prímást nevelt belőle apja, akinek abszolút hallása volt. Később más zenészek is tanították, fejlesztették az igen fogékony hegedűsművészt. Megyei-és országos versenyeken indult zenekarával és azokat sorra meg is nyerte. A Magyar Népművészet Mestere fokozatot is megkapta.

Minden nótát ismert és azonnal el is tudta játszani szépen szóló hegedűjén a közönség kérésére. Méltán nevezték Bereg Prímásának, hiszen Nyírmada büszkesége egész Bereget bejárta, sőt országosan is ismerték. Vásárosnaményban muzsikált 65 éven át. Bangó Margittal, a cigányzene királynőjével nemcsak rokonságban állt, de többször meghívták énekelni is.

13 évvel ezelőtt feleségét elvesztette. Az addig erős férfinek nehéz volt túlélni, hogy a másik fele eltávozott. Ekkor már fia, Zoltán ápolta.  25 éven át volt édesapja mellett, aki egyébként a családi örökséget tovább viszi a muzsikálásban. Egyre több betegsége lett és ezek meggyengítették. Kórházba került. Az orvosok próbáltak javítani állapotán, de nem sikerült.

89 évesen elment a zenekarvezető, prímás, aki Beregnek számos szép emléket adott azzal az évszázados hagyománnyal, ahogy megfogta hegedűjét és a vonóval csodát varázsolt a közönsége elé. Hangszere elcsendesedett, lelke az Úrhoz költözött. 

Végső búcsút gyászoló családja, barátai, ismerősei Nyírmadán vesznek tőle a városi temetőben 2017. február 9-én 15.00 órakor.

Patak Gábor

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280