Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 2, 21:47

Jégtorlasz duzzasztja vissza a vizet Záhonynál, Vásárosnamény felett apad a Tisza

  • Közzétéve Helyi hírek

Az eső és a hóolvadás következtében elsősorban a Tisza vízrendszerében alakultak ki kisebb-nagyobb vízszintemelkedések. Ezek a Tiszán és a mellékfolyókon folyamatosan bontják fel maguk előtt az álló jeget.

tisza1Február 8-án délben még víz boritotta a gergelyiugornyai üdülőterületet

A Tisza Vásárosnamény felett többnyire jégmentes, alatta Záhonyig erősen zajló, Záhonytól pedig nagyrészt állójeges szakaszok találhatóak. A kialakult jégtorlasz fokozatosan lefelé sodródik, Záhony vízállását közel 2 méterrel emelte meg.

A vízszintemelkedések következtében a Túron, és (a jégtorlasz okozta visszaduzzasztás hatására) a Tiszán Záhonynál a II. fokú szintet nagy mértékben meghaladó vízállások alakultak ki. A Tiszán Tivadar és Vásárosnamény között I fok feletti értékeket észlelnek.

Tisza2A frissen leesett hóban látzik az apadás a Tisza töltésén Gergelyiugornyánál

Az előrejelzések szerint a Tiszán Vásárosnaménynál a tegnap délutáni tetőzést követően lassú apadás várható. Lejjebb a II. fokú értékeket jelentősen meghaladó, egyes helyeken a III. fokú szinteket megközelítő vízállások valószínűsíthetők.

Egyes mellékfolyók (Bodrog, Túr, Kraszna) esetében megjegyzendő, hogy a külföldi tározók üzemeltetése akár jelentősen is befolyásolhatja a kialakuló hidrológiai helyzetet. Ezenkívül mind a Tiszára, mind a mellékfolyói esetében továbbra is figyelembe kell venni, hogy a levonuló árhullámok hatására az álló jég felbomlása, újra összeállása hosszabb-rövidebb időre lokálisan újabb helyeken is akár jelentős vízszintemelkedésekhez, illetve csökkenésekhez vezethet.

tisza3Apadás a Krasznán - a "Bereg szíve" logó alá került a víz a régi Kraszna híd oszlopán Vásárosnaményban

Magyarországon jelenleg ~592 km-en van elrendelve I. fokú árvízvédelmi készültség. Érintett vízfolyások Felső-Tisza, Bodrog, Túr, Szamos, Kraszna, Zagyva és Tarna.

II fokú árvízvédelmi készültség ~122 km-en van elrendelve.

Érintett vízfolyások: Tisza, Zagyva

forrás: vízügy.hu

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280