Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 26, 10:57

Márton-nap az aranyosapáti iskolában

  • Közzétéve Helyi hírek

Életrajzi feljegyzésekből kiderül, hogy a középkor egyik legnépszerűbb szentje, a 317 körül született és 397-ben elhunyt Márton, aki a koldusok és katonák védőszentje lett, már 12 éves korában rájött: hite olyan mély, hogy életét Istennek és az emberek megsegítésének kell szentelnie.

marton aranyosapati

Jótetteit látva (egyszer odaadta köpönyegét egy koldusnak) püspökké akarták választani, ám ő elrejtőzött egy libaólban, nehogy megtalálják. A libák viszont olyan hangosan gágogtak, hogy végül nem menekülhetett a püspöki tisztségtől – így tartja a legenda.

Márton-napkor ünnepelték az őszi munkák végét, az urak ilyenkor kifizették a cselédeket, akik bérük mellé alaposan felhizlalt libát is kaptak, amit ízletesen elkészítettek, mellé pedig az adott évi szüretből származó újbort itták. Márton-naphoz számos hagyomány és babona kötődik.

marton aranyosapati1

Varázserőt tulajdonítottak a Szent Márton vesszejének: ezt a pásztorok adták az állataikat legelőn hizlaló gazdáknak, akik az ajándékba kapott köteggel megveregették az állataikat, bízva abban, hogy jó lesz a következő évi szaporulat. A jószághoz kötődik az egyes területeken elterjedt babona, miszerint aki Márton-napján mos vagy tereget, keresztet vethet a jószágra.

marton aranyosapati2

Már évek óta hagyomány, hogy megrendezzük a Márton-napi vetélkedőt, ami idén is nagyon jó hangulatban telt. A diákok 6 fős csapatokat alkottak, vicces csapatneveket találtak ki maguknak, majd megkezdődött a vetélkedő.

A Márton napi programot Izsákné Karámos Erika, Nagy János László, Puskás Gyöngyvér nevelők állították össze. A csapatok: Ludak, Liba, Szuper csapat, Villám Ludak, Beni Bowa, Túró Rudi, Vadludak, Béka.

marton aranyosapati3

Játékos feladatok segítségével ismerkedhettek meg diákjaink a Márton-napi hagyományokkal, szokásokkal.
A következő feladatokkal voltak: Csapatnév választás, lúd tollal való írás, Totó Szent Márton életéről, Gesztenyehordás kanállal, Szövegértés, Márton napi szokásokkal kapcsolatos szöveg alapján, Puzzle, Képrejtvény, Logikai rejtvény, Labirintus,Égő teamécses eloltása fecskendővel, Libatömés kukoricával, Múmia készítés .
A nem versenyző gyerekek Márton-napi dalokat énekelhettek Gyöngyike nénivel.
Helyezettek:1. helyezett:Beni Bowa csapat
2. helyezett:Vadludak csapata
3. Béka csapat

Délután 15: 30-tól pedig lampionos felvonulással zártuk e vidám napot.

marton aranyosapati4marton aranyosapati5marton aranyosapati6marton aranyosapati7marton aranyosapati9

marton aranyosapati8

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280