Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Mar 19, 8:43

Különleges gyűjtés a szülőfaluja, Tunyogmatolcs érdekében

Különleges vállalkozásba kezdett a Mátészalkán élő Szabó Menyhért, amikor úgy döntött: a Kelet-Magyarország 1957 és 2017 közötti számaiból kigyűjti azokat a cikkeket, amelyek szülőfalujával, Tunyogmatolccsal kapcsolatosak. Sok-sok évi gyűjtés után befejezte a munkát, s a gyűjteményt a napokban a megyei könyvtárnak ajándékozta. Az írásokból kiállítás is készült, amit Tomasovszki Anita igazgatónő nyitott meg.

szabo menyhert a konyvtari rendezvenyen e1544175905870Szabó Menyhért a kiállítás megnyitóján, fotó: Sipeki Péter (szon.hu)

Egy szatmári kis település, Tunyogmatolcs kapta a főszerepet a napokban Nyíregyházán a megyei könyvtárban. A Mátészalkán élő helytörténész, Szabó Menyhért ugyanis a megyei közintézménynek ajándékozta „A Kelet-Magyarország Tunyogmatolcsról Tunyogmatolcsért 1957–2017.” elnevezésű gyűjteményét.

A megyei napilapban megjelent írásokból összeállított anyag díszdobozban elhelyezve, több mint 400 db, A/3-as lapon, közel 1500 cikket tartalmaz. A cikkekből a megyei könyvtár bemutató kiállítást rendezett „Tunyogmatolcs a Kelet-Magyarország hasábjain (1957–2017)” címmel, amit Tomasovszki Anita igazgatónő nyitott meg. A könyvtár vezetője köszöntötte a vendégeket is, majd bemutatta az ajándékozó munkásságát. Szabó Menyhért Matolcson született 1948-ban. Az általános iskolát Tunyogmatolcson, a Vasútforgalmi Technikumot Szegeden végezte. Negyven éven keresztül dolgozott a MÁV-nál, közben elvégezte a vasúti tiszti tanfolyamot, majd az egri tanárképző főiskolán könyvtár-pedagógia szakos diplomát szerzett. A könyvtárosi ismeretek birtokában a kutatás és a gyűjtő munka a szenvedélyévé vált.

A most látható cikk-kiállítás példaértékű és egyedülálló. Első alkalommal készült olyan részletes gyűjteményből mutat be válogatást, amely egy megyénkbeli településről a Kelet-Magyarország hasábjain megjelent cikkeket
tartalmazza. Megyei hatáskörű városi könyvtárként nem csak feladatunk, de kötelességünk is, hogy helyet adjunk a megyei vonatkozású, hatalmas gyűjtőmunka bemutatására – fogalmazott Tomasovszki Anita.

Az indíttatást és a gyűjtőmunka folyamatát Szabó Menyhért idézte fel az érdeklődők számára. Mint elmondta, a vasúttörténeti kutatómunka során helytörténeti forrásként a megyei újságokat is átnézte. Számos Tunyogmatolccsal kapcsolatos írást is talált és kicédulázta, hátha később még hasznát veszi. Később egyre tudatosabban kereste a szülőfalujáról szóló írásokat, lassan összeállt egy nagy mennyiségű anyag. – Azért választottam az 1957–2017 közötti időszakot, mert a megyei napilap 1957-ben vette fel a Kelet-Magyarország nevet. Korábban, 1944-től kilencféle nevű lapelőzménye volt az újságnak, nevezték pl. Magyar Népnek, Nyírségi Magyar Népnek, Néplapnak – adott egy kis sajtótörténeti visszatekintést is a helytörténész, aki az 1980-as években lett a lap előfizetője. – Dobozokban gyűjtöttem a cikkeket és pincében, padláson őriztem. A dobozok anyagát ez évben már a lakásban rendszereztem, összesítettem, s ehhez bizony kellett a feleségem türelme is, mert kerülgetnie kellett az előbb 10 évenként, majd évenként, végül havonként időrendbe rakosgatott kupacokat.

– Teljességre törekedtem, de bizonyára lehet olyan, ami elkerülte figyelmemet. A teljesség csak a lap digitalizálásának befejezése után válhat valóra – folytatta Szabó Menyhért. – Érdekes volt látnom, mi mindenről és ki mindenki írt a lapban szülőhelyemről. Név szerint tisztelettel említem meg Nábrádi Lajos, Molnár Károly és Széles Szabolcs munkásságát. A gyűjtemény hasznosítása sokoldalú lehet: olvasás, bibliográfia-készítés, tematikus kigyűjtés, településtörténethez adalék, kiállítás.

A megyei könyvtár dolgozói vetették fel, hogy a gyűjtemény legjobb helye itt lenne a könyvtárban, hiszen sokak számára hozzáférhető. Befejezésül köszönetet mondok azoknak a nyíregyházi, mátészalkai, fehérgyarmati, tunyogmatolcsi személyeknek, szakembereknek, akik segítettek a gyűjtőmunkában és a fénymásolatok elkészítésében – tette hozzá befejezésül Szabó Menyhért.

M. Magyar László, a Kelet-Magyarország főszerkesztő-helyettese mondta a zárszót: -Energiát nem kímélve, fáradtságot nem ismerve több mint 18 ezer lapszámot kellett Szabó Menyhértnek átnéznie a gyűjtőmunkája során. Számomra ennek a hatalmas munkának két üzenete van. Egyrészt az, hogy szereti szülőfaluját, mindig keresi, s meg is találja azokat a szálakat, amelyek Tunyogmatolcshoz kötik. Másrészt azt is jelzi a gyűjtemény, hogy erősen kötődik a Kelet-Magyarországhoz is.

KM/szon.hu

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280