Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 20, 6:43

Lebontják a turul szobrot a munkácsi várban

A munkácsi képviselő-testület felszólította a helyi történelmi múzeumot, hogy szereljék le a munkácsi várban lévő turulmadarat ábrázoló szobrot, és cseréljék le az ukrán állami címerre.

turul1

A döntés a turulmadárnak az ukrán címerre történő kicseréléséről a városi tanács végrehajtó bizottságának csütörtöki ülésén született.

mukachevo.net hírportál emlékeztetett arra, hogy a munkácsi vár vezetősége korábban már pályázatot hirdetett az Ukrajna állami jelképei közé tartozó címer kidolgozására és elkészítésére. A „trizub” – amely magyarul háromágú szigonyt jelent – az ukrán állam úgynevezett kiscímere, még a Kijevi Rusz idejéből származó jelkép.

turul

Vélemény: Egyszerűen elképesztő, jelenleg Ukrajnában nincs nagyobb gond? Az egykori ősi magyar város képviselő-testülete két lábbal rúgott bele a magyarokba. Óriásit változott a világ az elmúlt 31 év alatt Kárpátalján, Ukrajna vezetése az ajándékba átadott földön ismét visszaél a három évtizeddel ezelőtt kapott bizalommal.

Z. Pintye Zsolt írása:

A munkácsi turul vigasztalhatatlan...

Mit szólna Árpád vezér, aki még cölöpvárat látott a munkácsi hegy tetején? Mit szólna Szent István, aki úgy vélte, kővár kell oda? Mit Szent László, aki pénzt adott arra, hogy nagyobb, erősebb vár legyen? Mit szólna IV. Béla? Aki talán hozzáfűzné, a tatár Munkácsot elpusztította, de a várat nem tudta bevenni! Mit szólna Caroberto, aki olasz mestereket hívott, legyen erősebb, szebb, élhetőbb? Mit Nagy Lajos, aki egyszerre volt magyar és lengyel király, és aki tudta, ez a vár jelenti a „békét” a keleti végeken? Mit mondana most Korjatovics Tódor, Hunyadi János, Szilágyi Erzsébet, Mátyás király, akik szintén birtokolták? Mit szólna Mária királyné, Szapolyai János, Báthori István, a nádor?

Vajon Zrínyi Ilona és a vezérlő fejedelem sem kapná fel a fejét arra, hogy a turult az ukrán címer háromágú szigonyára cserélik?

Akkor, amikor Orbán Viktor Berlinben kiáll az ukránok mellett, agresszornak nevezi az oroszokat, és kiáll az ukránok uniós csatlakozása mellett?

A turul megy. Volt már így. Pedig támogattuk, segítettük a vár felújítását. Pedig támogatjuk, segítjük az ukránok szabadságharcát…

A turul megy, az ukrán szigony érkezik. Ott terpeszkedik majd a büszke vár felett. De tudom, hiszem, sose fogja magát otthon érezni…

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280