Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 2, 21:47

Rendkívül átgondolatlan és időszerűtlen a munkácsi vár turul szobrának eltávolítása

Mélységesen megdöbbentőnek tartjuk és elítéljük a munkácsi vár magyar turulszobrának eltávolítását - írta meg Facebook posztban Dr. Tilki Attila a Kápátaljával közvetlenül határos térség országgyűlési képviselője.

munkácsA munkácsi vár, már turul szobor nélkül. fotó:Facebook/dr. Tilki Attila

"Miközben alig 3 hete 2022. szeptember 27-én Krakkóban a Közép-európai Kezdeményezés Parlamenti Dimenziója Kulturális Bizottságának ülésén Hanna Bondar az ukrán delegáció tagja, ukrán parlamenti képviselő arról beszélt nekünk, hogy “Ukrajnának jelenleg hét UNESCO világörökségi helyszíne van, amelyek közül jónéhány a február óta tartó orosz katonai invázió miatt veszélyben van, illetve komoly károkat szenvedhet el”.  

A teátrálisan elóadott elóadás után, az ott elmondott elvekkel ellentétesen a háború kellős közepén Munkács város vezetése számára az volt tegnap a legfontosabb, hogy vandál módon lebontsa a helyi, valamint a kárpátaljai magyarság egyik kiemelt jelképének számító műemléket.

 Kápátaljával közvetlenül határos térség országgyűlési képviselőjeként mi, az itt élők pontosan tudjuk, hogy Magyarország története legnagyobb humanitárius segélyakcióját hajtja végre az ukrajnai háborús menekültek megsegítésére.

 Egy európai értékeket valló országban alapvető fontosságú a történelmi emlékművek és emlékhelyek kölcsönös tisztelete és megőrzése, a nemzeti kisebbségek vonatkozásában ez az egyik fokmérője az adott ország kisebbségpolitikájának.

Ez a lépés az Ukrajnában dúló fegyveres agresszió idején rendkívül átgondolatlan és időszerűtlen, amely a soknemzetiségű Kárpátalja stabilitása ellen hathat. Magyarország az orosz-ukrán háború kirobbanásától kezdve jószomszédként segítette és segíti Ukrajnát és közel 1 millió ukrán menekültet fogadott.

A munkácsi vár turulszobrát 1896-ban állították fel, a hét millenniumi emlékmű egyikeként. A csehszlovák hatóságok 1924-ben bontottak le az emlékművet, a vidékre bevonuló Vörös Hadsereg pedig 1945-ben olvasztott be a közel 1 tonnás bronzszobrot. Az 1945-ben elpusztított szobor másolatát Belény Mihály szobrász készítette el. A visszaállítási projektet teljes finanszírozását Pákh Imre amerikai magyar üzletember biztosította."

forrás: facebook.com/drtilkiattila

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280