Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 29, 15:01

Fogy a mentők ideje - már több mint tizenegyezer halálos áldozata van földrengésnek

Törökországban 8754 megerősített halálos áldozata van a hétfő hajnali földrengésnek - jelentette be szerdán a földrengés sújtotta övezetben Recep Tayyip Erdogan török elnök, így a Szíriában közölt több mint 2500 halálos áldozattal együtt a földmozgás több mint 11 ezer ember életét oltotta ki.

erdogrn

A mentők versenyt futnak az idővel, hogy túlélőket találjanak a romok alatt. A mentési munkálatokat nehezíti a rossz időjárás, Süleyman Soylu török belügyminiszter kedden arra figyelmeztetett, hogy a következő 48 óra kulcsfontosságú lesz. A katasztrófaövezetté nyilvánított dél- és délkelet-törökországi térségben még napközben is csak fagypont közelében alakul a hőmérséklet.

Szerda hajnalban Kahramanmaras tartomány Elbistan körzetében egy kéthónapos csecsemőt sikerült élve kihozni a romok alól, épp a hüvelykujját szopogatta. Nem sokkal később édesanyját is épségben emelték a felszínre.

A török katasztrófavédelem (AFAD) adatai szerint Törökországban a sebesültek száma 40 910-re emelkedett, míg az összedőlt épületek száma 5775-re nőtt.

Az AFAD eddig 71 ezer családi méretű sátort állított fel a régióban, ahová sok más mellett 300 ezer takarót, 123 ezer ágyat is küldtek.

Az Anadolu török állami hírügynökség információi szerint Törökországban minden szervezetet összesítve 79 110 ember segít a mentési munkálatokban, köztük az a 5309 hivatásos, aki külföldről érkezett a helyszínre.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a szerdai nap folyamán a térségbe látogat. Először Kahramanmaras, majd Hatay tartományt keresi fel.

Hatay tartomány Iskenderun körzetében megemelkedett a tenger szintje. A víz elöntötte a part menti területeket, ahol az épületeket kiürítették.

Mindeközben az isztambuli tőzsde szerda délelőtt minden műveletet leállított. A török hatóságok az első, hétfő hajnali nagyerejű rengés óta közel 700 utórengést regisztráltak.

frissítés:

Erdogan a Kahramanmarasban felállított sátorvárosban arról is beszámolt, hogy a sebesültek száma 49 133-ra nőtt. Eddig 6444 összeomlott épületet regisztráltak - tette hozzá.

satorváros

A török államfő elmondta, hogy a mentési munkálatokat az első nap több nehézség hátráltatta, főként, ami a repülőtereket és az utakat illette, de a második napra és mostanra urai lettek a helyzetnek. Elismerte ugyanakkor, hogy az üzemanyag-ellátással továbbra is gondok vannak a katasztrófa sújtotta térségben.

A török vezető beszédében arra kérte a lakosságot, hogy ne üljön fel a provokációknak, és a katasztrófavédelem tájékoztatását kövesse. "Ma az egység, a szolidaritás ideje van" - húzta alá.

Egyúttal azt üzente a helyieknek, hogy ne aggódjanak, senkit nem hagynak az utcán. Akik igénylik, és nem elégedettek a sátorral, Antalya tartomány és Mersin tartomány hoteleiben tudnak szállást biztosítani a számukra - jelezte.

A földrengések sújtotta dél- és délkelet-törökországi régióban rengeteg ember nem szándékozik elhagyni a helyszínt, mert közeli hozzátartozói még mindig a romok alatt vannak.

A török elnök bejelentette, hogy a károsult családoknak 10 ezer líra (mintegy 192 ezer forint) anyagi támogatást nyújt a kormányzat.

A mentési munkálatok mellett megkezdik a romok eltakarítását is - közölte, majd jelezte: az a céljuk, hogy egy éven belül új házakat építsenek minden érintett tartományban.

-MTI-

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280