Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 25, 22:11

A Magyar Kézműves Szövetség Nyitott Műhely programjai a Vörösmarty téren

A Magyar Kézműves Szövetség Nyitott Műhely programsorozata már évek óta sikeresen működik. A szövetség igyekszik életben tartani és mindenkinek megmutatni az ősi magyar mesterségeket.

2017 BFTK Tavaszi vasar hirdetes A5 v2 page 001

A hazai tárgyalkotó kultúra rendkívül gazdag és sokoldalú, de fontos azt is hangsúlyozni, hogy a kézműves mesterségek ennyire gazdag tárháza már csak hazánkban található meg ilyen szép számmal. Óriási feladat számunkra, hogy a következő generációkkal megismertessük ezeket a szebbnél szebb szakmákat, hogy ne haljanak ki teljesen. Ezért nagyon fontos célunk, hogy a fiatalokkal megszerettessük hivatásunkat - mondta Szabó Kata, a Magyar Kézműves Szövetség elnöke. Alkotóink között több mint húszféle tradicionális kézműves mesterség megtalálható. A hagyományokat, az ősi szakmákat és a kulturális értékeket megőrizve igyekszünk továbbgondolni, a mai kor igényeinek megfelelően újragondolni tevékenységünket - tette hozzá az elnök.

Szövetségünk elengedhetetlennek tartja, hogy a magyar szellemi tőkével, magyar nyersanyagból, magyar munkaerővel előállított értékek mindenki számára ismertek és elérhetőek legyenek.

A Nyitott Műhely programunkkal igyekszünk a vásárokon olyan értékteremtő programokat, bemutatókat szervezni, ahol valamennyi korosztály megismerheti az anyagok és a szakmák színes kavalkádját. Szívvel-lélekkel arra törekszünk, hogy kézműves kultúránkat, kiváló minőségű egyedi termékeinket minél szélesebb körben láthassák a hazánkba látogató külföldi turisták is. Öregbítve hírnevünket a nagyvilágban is - fejezte be gondolatait a szövetség elnöke.

Nyitott Műhelyek hétvégéje a Vörösmarty téren

 

2017. március 31. - április 30.

Nyitott Műhelyek programjai

A Tavaszi Vásár idején a Magyar Kézműves Szövetség Nyitott Műhely-programsorozattal, a mesterségek változatos bemutatójával várja az érdeklődőket hétvégenként a Vörösmarty téren. A tér igazi műhellyé alakul át, ahol a látogatók megnézhetik vagy akár ki is próbálhatják az egyes munkafolyamatokat.

Faművesek hétvégéje: fajáték- és hangszerkészítés

Április 1-2., szombat-vasárnap

Minden, ami fa

A faművesség egyik érdekessége, hogy mennyi minden készíthető elerbből az anyagból. Ezen a hétvégén játszhatnak, zenélhetnek, továbbá megannyi ötletes és hasznos fából készült terméket ismerhetnek meg az érdeklődők.

Április 1., szombat

Ádám Zsolt - hangszerkészítés, Viha Lajos – barackmagsíp, csutkaautó, propeller-készítés, ”jancsi a padon” vonókéssel, recegtető faragás, Dezső Ildi – zajkeltő játékok dióból.

Ha szereti a hangszereket, akkor a Vörösmarty téren a helye. Ádám Zsolt hangszerkészítő megmutatja, hogyan készül a dob, de kipróbálhatja a hangutánzó sípokat: a békahívogatót, kakukksípot és a furulya csodás játékát is.

Április 2., vasárnap

Viha Lajos - fajátékok, Németh Zoltán - faóra, Tóth Gabi – gyermek-játékok.

Az Artisan csapata elsősorban játszani hívja a gyermekeket. Közben a fából készült játékok munkafolyamatait is megismertetik az apróságokkal, láthatják, hogy a zöldség-kirakó formáit hogyan fűrészelik ki, és ha kedvet kapnak a gyerkőcök, akkor még ki is festhetik ezeket a formákat, aztán mágnest ragaszthatnak a hátoldalára. Közben a fiatalok szemügyre vehetik a zöldségféléket is, majd ha elkészült a mű, akkor még egy jót is játszhatnak ezekkel a darabokkal.

Textilkészítők, nemezesek bemutatkozása: dísz- és játékkészítés

Április 8-9., szombat-vasárnap

Anyag-kavalkád

Az anyag és a textil számos mesterséget takar. A ruhadaraboktól a nemez-kalapokig a kendőkön át a lakásdekorációig, a különböző használati tárgyakig minden megtalálható itt, bábuk, játékok és még számos hasznos darab. Ezt a változatos világot mutatják meg a készítők a textiles hétvégén.

Április 8., szombat

Pénzes Anikó – textil-játékok, levendulazsák-készítés, Lehel Krisztina – neszesszer-díszítés, Klátyik Melinda - nemezelés, Bozsik Szilvi - selyemfestés, Antos Balázs - régi singer varrógéppel táskavarrás cipzárból.

Április 9., vasárnap

Szaniszló Judit - nemezelés, Csepi Mari - bojtkészítés, Dezső Ildi - kézzel szőtt tojások, textilbabák.

Húsvéti készülődés: tojásfestés, mézeskalács-díszítés

Április 15-17., szombat-vasárnap-hétfő

Ünnepre hangolva

Legnagyobb keresztény ünnepünk a húsvét. Az ünnepkörhöz kapcsolódó hagyományokat, népszokásokat ismerhetik meg az érdeklődők. Változatos tojásfestési technikákat mutatnak be a kézművesek, mézeskalácsokat díszíthetnek a gyermekek és még számos meglepetés várja a kicsiket és a nagyokat ezen a hétvégén.

Április 15., szombat

Berszánné Román Erzsébet – tojásfestés, Bábos Dorka - mézeskalács-díszítés, Verebes Ildikó – gyöngyfűzés.

Április 16., vasárnap

Báling Aranka - tojásfestés, Bábos Dorka – mézeskalács-díszítés.

Április 17., hétfő

Keramikusok hétvégéje: raku-égetés, fazekasok találkozója

Április 22-23., szombat-vasárnap

„Játék a tűzzel” - raku-égetés, tárgyak redukcióban

Április 22., szombat

A raku kerámia közel 500 éves ősi japán redukciós égetési technológiáját ismerhetik meg Boros Hajni, Szabó Kata, Szili Ferenc, Erdős Anna vezetésével. A raku jelentése „ráérő idő élvezete.” A négy őselem: föld-tűz-levegő-víz, mind egyformán fontos. Nem hagyományos eljárással készítik az alkotók ezeket a kerámiákat. A tárgyakat közel 1000 C hőfokon égetik ki, majd a kemencéből kivéve különböző módon földben, faforgácsban redukálják, és egyben lehűtik. A folyamat egyszeri és megismételhetetlen. Az ott készített tárgyakból egy rögtönzött kiállítást is láthatnak az érdeklődők és a számukra kedves darabokat a helyszínen meg is vásárolhatják.

Fazekas találkozó

Április 23., vasárnap

A Magyar Kézműves Szövetség immáron harmadik alkalommal rendezi meg nagyszabású Fazekas találkozóját a Vörösmarty téren. Idén közel húsz keramikus egyszerre alkot a téren, ahol kicsik és nagyok egyaránt megszemlélhetik, hogy az agyag, a földenergia a tűzzel hogyan éled és hamvad el. Rengeteg különböző alkotás készül, amelyek formában, technikában, művészi, kreatív szemléletükkel számos egyedi tárgyat teremtenek.

Fazekas találkozó: agyagozás, játszóház, manókészítés, gyermekfoglalkoztató (a gyerekek is kipróbálhatják a korongozást) a mesterek bemutatóján.

Ékszerkészítők találkozója: ékszerkészítés különböző anyagokból

Április 28-29., szombat-vasárnap

Az ékszer teljessé tesz...

Egy mesterség, megannyi változatos és különféle anyagból készített ékszereket mutatnak be az alkotók. Drótból, fémből, tűzzománcból, üvegből, gyöngyből, bőrből álmodnak ékszereket a mesterek. A bemutató mellett gyönyörű tárlatot is láthatnak az ott készült szebbnél szebb darabokból a látogatók.

Április 28., szombat

Laták Zsuzsa - drót, Ambrus Zsolt - rézékszerek, Pesti Tamás - tiffani-készítés.

Április 29., vasárnap

Verebes Ildikó - gyöngy, Laták Zsuzsa - drót, Juhász Tünde - üvegékszerek készítése.

www.magyarkezmuvesszovetseg.hu

facebook: Magyar Kézműves Szövetség

Bővebb információ:

Pótor Melinda +36 30 676 9446, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280