Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 26, 10:32

Emlékezzünk együtt a ''malenkij robotra'' elhurcoltakra Szolyván! - Meghívó, 2017. november 18.

A Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások Emlékéve záróprogramjaiba illeszkedve a kárpátaljai magyar és német nemzetiségű férfi lakosság 1944 őszi „malenkij robotra” történt elhurcolásáról való méltó megemlékezésként a Szolyvai Emlékparkbizottság a történelmi egyházakkal, valamint magyar és német társadalmi szervezetekkel közösen 2017. november 18-án 11.00 órai (közép-európai idő) kezdettel ökumenikus istentisztelettel egybekötött koszorúzást tart a Szolyvai Emlékparkban.

szolyva1

A megemlékezés keretében sor kerül – a Gulág Emlékbizottság által támogatott - az anyaországi Csonka-Bereg 23 település 1768, valamint a szlovákiai Ung-vidék 17 községéből elhurcolt 199 áldozat nevét megörökítő 22 emléktábla felavatására, megáldására, akiket a 4. Ukrán Front katonai tanácsa 0036. sz. rendelete alapján hurcoltak el 1944 őszén Szolyvára. Ugyanitt hajtunk fejet a sztálini terror áldozataivá vált magyar parlamenti képviselők, felsőházi tagok emlékjelénél is.

Program: 2017. november 17. (péntek)

10.00 „Nevük élni fog nemzedékről nemzedékre” Múltidézés a Kárpát-medencében: szovjet katonai megtorlás, GULÁG és GUPVI táborok, áldozatok, emlékhelyek… címmel a Szolyvai Emlékparkbizottság és a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet szervezésében nemzetközi emlékkonferenciára kerül sor. Kapcsolt rendezvény: emlékkiállítás, könyvbemutató, dokumentumfilm vetítés (Hajduk Márta rendezésében: Kárpátaljai tragédia).

Helyszín: Beregszász, Európa-Magyar Ház, Széchenyi u. 59/B.).

15.30 A Sztálini Terror Kárpátaljai Áldozatai Emlékmúzeumának felavatása.

Helyszín: Ungvár, Duhnovics Ház, Pravoszláv part 22.

2017. november 18. (szombat) Szolyva

10.00. Megemlékezés és koszorúzás a szolyvai honfoglalási harcos emlékművénél (Szolyva paszikai bejáratánál). A megjelenteket köszönti: dr. Zubánics László történész.

11.00 Központi megemlékezés Emlékparkban: Megszólal az Emlékpark Mártírok Kápolnájának lélekharangja. Megnyitó: dr. Tóth Mihály, a Szolyvai Emlékparkbizottság elnöke. Megemlékező beszédek, közben kulturális programok.

11.45 Ökumenikus gyászszertartás. A Csonka-Bereg és az Ung-vidék áldozatainak nevét megörökítő 22 emléktábla, az elhurcolt és kivégzett magyar országgyűlési képviselők, felsőházi tagok emlékjelének felavatása, felszentelése. Koszorúzás.

2017. november 19. (vasárnap)

11.30 Búcsú Szt. Erzsébet tiszteletére, emlékmise a mártírok emlékére a Tiszabökényi Árpád-házi Szt. Erzsébet és a Mártírok templomában.

Helyszín: Tiszabökény, Zrínyi Ilona u. 93/a.

Rendezvényünk főhajtás az ártatlanul elhurcoltak és meggyilkoltak, valamint a világháborúkban elesettek emléke előtt, amely együvé tartozásunk bizonysága is. Megemlékezésünk egyben kiállás országunk társadalmi békéjének mielőbbi helyreállítása és a kárpátaljai magyarság összefogása, egysége mellett.

Emlékezzünk együtt!

Szolyvai Emlékparkbizottság,  Falvak Kultúrájáért Alapítvány

Fő támogatónk:

logo

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280