Nemzeti konz csaladok 1200x150

Bejelentkezés
Frissítve: 2018 Dec 11, 11:58

Az „Avartánc” című paverpollal készült textilszobor Bledben pózolt.

  • Közzétéve Beregszem

A textilszobrászatban rejlő lehetőséget kihasználva készíti alkotásait Herczegné Andrássy Éva a Beregszem Hagyományápoló Művészeti és Kulturális Egyesület elnöke.

avartancA Paverpol Hungary Művészeti Műhely által meghirdetett alkotó versenyen az ő szobrát is méltónak találták arra, hogy a Kreatív Európa Napok keretében megrendezett Paverpol Fesztiválon képviselje Magyarországot. A nemzetközi bemutatkozáson elismerés övezte a kiállított munkákat, a magyar kreativitást, fantáziát és alkotókedvet!

Tanárnő a vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium rajztanára, a Beregszem Hagyományápoló Művészeti és Kulturális Egyesület elnöke, akinek alkotókedve, az alkotás örömébe vetett hite példaértékű.

Mióta foglalkozik alkotással?

Több évtizede tanítok, alkotok, keresem a lehetőséget arra, hogy alkotásra ösztönözzek másokat is. Tudom, hogy kell egy kis megállás, pihenés, megnyugvás a rohanó hétköznapokon is. Ha alkotok, megszűnik körülöttem a világ, csak én vagyok, és az, amit készítek. Ez igazi terápia! Nem csak vallom, de át is élem, hogy „Az alkotás öröme gyógyítja a lelket!” Ezt adom át minden órán, foglalkozáson, bármilyen anyaggal dolgozzunk is.

Tudna esetleg mesélni a Paverpol technikáról bővebben?

Textilszobrászattal több éve foglalkozom, nemcsak mint alkotó, hanem mint oktató is. A Paverpol, amit használok a munkáimhoz, egy nagyon sokrétű anyag, amit az egyszerű tárgyak díszítésétől kezdve a művészi értéket képviselő alkotásokig kiválóan lehet használni. A Josefine de Rood által kifejlesztett és nevével fémjelzett termékcsalád adalékanyagot nem tartalmaz, levegőre száradó környezetbarát, AP pecséttel rendelkező speciális textilragasztó. Alkalmas bel és kültéri tárgyak, szobrok, dekorációk készítésére.
avartanc1Azért kedveltem meg ezt az anyagot, mert egyaránt alkothat vele gyerek és felnőtt is.
Sikerélményt nyújt azoknak is, akik esetleg rajzban, vagy a művészet egyéb ágaiban nem találtak magukra, vagy csak éppen arra vágynak, hogy saját kezűleg készített munkákkal lepjék meg magukat, vagy éppen másokat.

Honnan merít ihletet az alkotáshoz?

Én a munkáimban már életérzéseket közvetítek, akkor nyúlok a technikához, ha éppen a hangulatomhoz, érzéseim kifejezéséhez van rá szükségem.
Foglalkozásaimon mindig nagy az alkotóláz, együtt dolgozunk és örömködünk. Így van ez akkor is, amikor rajzolunk, vagy éppen a festészettel foglalkozunk.

A textilszobrászaton és a rajz tanításán kívül Ön tagja a Beregszem Hagyományápoló, Művészeti és Kulturális Egyesületnek. Hogy érzi magát, mint aktív résztvevője és vezetője a közösségnek?

Egyesületünk hagyományápolással is foglalkozik, a beregi keresztszemes hímzés népszerűsítésével, motívumainak továbbgondolásával, megismertetésével. Nagy örömmel veszek tűt és cérnát is a kezembe. Tervezem, hímzem és készítem az új keresztszemes szépségeket. Zsűrizett munkáimat is folyamatosan gyarapítom, ami remélem nemcsak nekem fog örömet okozni.

Köszönöm a riportot, és további sok sikert a munkájához!

NMF MobFiz AUTOPALYA 700x700

Nemzeti konz csaladok 700x700