Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 7, 6:30

Csarodának alkottak emléktáblákat a szatmár-beregi fafaragók

  • Közzétéve Kultúra

Lónya felé egy csatorna partján lehet csak bejutni Baráth Sándor tanyájára, ahol az elmúlt héten 10-12 népi iparművész és fafaragó dolgozott közösen három napon át.

116158621 672601039994166 8003720353952449375 nfotó: Pusztai Sándor/szon.hu

Évtizedek óta tartó hagyományt folytattak a fafaragók Vásárosnamény határában azzal, hogy találkoztak, s együtt dolgoztak, ezúttal pedig több felkérést is teljesítettek.

Jóni János fafaragó elmondta: a megyéből és azon túlról érkezett alkotókat arra kérte fel Csaroda, hogy faragjanak emléktáblákat Tiszai Nagy Menyhért (lelkész, festő, irodalmár), Király Béla István (volt polgármester), illetve Kulcsár László (volt iskolaigazgató) emlékére.

– A díszítési elemek a beregi ékrovás elemeire épülnek, de a megrendelőkkel egyeztetve az egyéni ötleteket is be tudtuk építeni. Ez azért jó, mert sok esetben a fa mutatja meg, hogy mi is lenne a legjobb minta.

– Ránk bízták a tervezést, mi pedig nem akartuk túlfaragni: a név, a dátum és egy idézet mellett egy, a térségünkre jellemző ékrovásminta lesz a ­táblákon. Nem tudok arról, hogy máshol is lenne ilyen kezdeményezés, Csaroda tehát erről is nevezetes lesz majd – mondta Jóni János, aki a tábor utáni munkáikról is beszélt.

Pusztadoboson egy viharban tavaly kidőlt egy hatalmas fa, azt később szeretnénk ­megfaragni. Megvárjuk, amíg végleges helyére kerül, akkor lehet csak megtervezni, milyen formát kapjon. ­Aranyosapátiból is kaptunk felkérést: a Falvak Kultúrájáért Alapítvány arra kért bennünket, hogy készítsük el a kultúra lovagjainak kopjafáját – az alkotást szeptemberben állítják majd fel.

szon.hu

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280