Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 7, 19:23

Zrínyi Emléknap Aranyosszigeten

  • Közzétéve Kultúra

A haderő és a társadalom kapcsolata területén a Honvéd Kulturális Egyesület és a Falvak Kultúrájáért Alapítvány negyedszázados együttműködése számos érték- és hagyományteremtő programot eredményezett, amely a honvédelmi tárca segítségével a Zrínyi Emlékévben újabb sikerekkel gazdagodott. A civilszervezetek a minisztérium által támogatott három emléknap első eseményét az Aranyosapátiban található Aranyosszigeten rendezték meg.

BZS 0945

Semes-Bogya Eszter faszobrász, népi iparművész, mkl énekével megnyitott konferencián Nick Ferenc Falvak Kultúrájáért Alapítvány elnöke, mkl házigazda-szervezőként, Sipos Gábor nyá. ezredes, a Honvéd Kulturális Egyesület elnöke, kl-alapító lovag főrendezőként köszöntötte a szépszámú közönséget. 

2 Semes Bogya Eszter ének

Prof. dr. Padányi József vezérőrnagy, a NKE Doktori Iskola vezetője előadásában megtudtuk, hogy milyen érdekességeket rejt a mély Zrínyiújvár és Kanizsa vára körül és milyen eredményeket  értek el a Zrínyi hagyaték utáni kutatásban. Dr. Négyesi Lajos ezredes, hadszíntérkutató, hadtörténész, a NKE docense összefoglalta Zrínyi Miklós példamutató hadvezéri és hadtudományi tevékenységét, széleskörű zsenialítását, valamint személyes kudarcait. Többek között megtudhattuk hogyan lett Székesfehérvárnak Zrínyi szobra és járt-e a hadvezér vidékünkön?  Szentmártoni Nagy Géza irodalomtörténész, az ELTE BTK Régi Magyar Tanszék továbbszolgáló, nyugalmazott oktatója Zrínyi Miklós irodalmi munkásságáról tartott érdekfeszítő előadást. A felkért hozzászólók sorát Balogh Dávid (Kisvarsány) középiskolai tanuló mondta el véleményét a történelmünk megismerésének fontosságáról és a gyakorló hazaszeretetről. 

BZS 0921

Színes kulturális programmal gazdagított Zrínyi Miklósra való emlékezés jellemezte az elszármazottak 4. találkozóját, a település hagyományos eseményét, amely során lélekemelő bemutatkozót tartott Mónus József mkl (Hajdúnánás) távlővő világbajnok, mkl, melyet vastapssal köszönt meg nézőközönség. A családjával világrekordok tucatjaival rendelkező „fehér farkas” előadását értékteremtéssel zárta. Saját készítésű íjának átadásával megalapította a Böszörményi László Alapítvány íjászcsapatát. A rendező alapítvánnyal való kapcsolatának fontosságát dedikált nyílvesszejének átadásával erősítette meg.

BZS 0986

Papp János nyá. ezredes (Nagytarcsa) a Nyugállományú Honvédők Nagytarcsai Egyesület elnöke, mkl, a nyugdíjas katonák honvédelmi nevelésben vállalt aktív szerepére mutatott be példákat. dr. Kováts Antal (Karos) Karosi Íjász Egyesület elnöke, mkl előadásában a karosi temető értékeiről és azok megismerésének fontosságáról.  Daruka Mihály (Vizsoly) biblianyomtató, a hazaszeretetre és a férfivá nevelést elősegítő „Rákóczi vitézlő oskola” működésének tapasztalatait foglalta össze hozzászólásában. 

14

A hozzászólások közötti kulturális programot verssel gazdagította: Frech Gábor, Ember István mkl, Ember Éva, László Péter, Németh Nyiba Sándor mkl és Majer Zsolt. Énekével Ember István mkl, Semes-Bogya Eszter mkl és Majer Zsolt. A jó hangulatú eseményt az „ideiglenes kórus” Szózat éneklése zárta.

BZS 0986

Az emléknapon több értékteremtésre vonatkozó kezdeményezés hangzott el, ezen belül az itt készült filmet az emlékév zárásaként a szervezők eljuttatnak a honvédelmi ismeretek oktatásával is foglalkozó iskoláknak. Lehetséges egy beregi Zrínyi emlékhely létrehozása. Az előadók a budapesti Napút Kiadó Zrínyi Miklósról összeállított tematikus kiadványát vehették át.

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280