Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 5, 6:53

Kölcsey Ferencre emlékeznek szülőfalujában Sződemeteren 2021. augusztus 6-án

  • Közzétéve Kultúra

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület szorgalmazására a három évtizedes  hagyományokhoz híven a születésnapját megelőző pénteken  megemlékezünk Sződemeteren Kölcsey Ferencről.

himnusz kezirata kolcsey head

A 2021. augusztus 6-án délután 17 00 órakor kezdődő  „Közös örökségünk Kölcsey” című  programot  Meleg Vilmos nagyváradi színművész  Himnusz szavalata,  Csűry István nagyváradi református és Schönberger Jenő szatmári római katolikus püspökök igei köszöntője  nyitja.


Kölcsey életútja, mához szóló és közös örökségként tekinthető példás  közéleti és irodalmi pályafutása adja majd meg az alaphangját a magyarországi Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, az ausztriai Deák Ernő, a Bécsi Napló főszerkesztője és a pozsonyi  Duray Miklós közíró, felvidéki magyar politikus ünnepi beszédének.

A szónokokat a Szatmár megyei Szamos folyóirat  Szamos Diákirodalmi Körének Kölcsey-művek összeállítása követi, fellép ugyanakkor a tasnádi Hepehupa Néptáncegyüttes és a Tsnádi Klasszikus Duó.

Kölcsey szobránál díszőrséget állnak:a szatmárnémeti 44. számú Dsida Jenő és a szilágysomlyói 16-os számú Báthory István cserkészcsapat tagjai

Az idei  sződemeteri Kölcsey-megemlékezés az EMKE és a Szatmárnémeti Kölcsey Kör mellett a tasnádi Ady – Kölcsey Kulturális Egyesület, a sződemteri Kölcsey Ferenc Egyházi és Kulturális Központ, Tasnád RMDSZ- szervezete , Sződemeter Polgármesteri Hivatala és a szülőfalu Református Egyházközsége társszervezésében  valósul meg.

Az ünnepi programot megelőzően, majd pedig a rendezvényt záró  koszorúzást követően a  Kulturális Központ Kölcsey-kiállítása tekinthető meg.

A szervezők az ünnepségen résztvevőket arra kérik: tartsák be a világjárvánnyal kapcsolatos előírásokat, a kiállítás megtekintésére maszkot, a tűző nap, vagy eső miatt pedig ernyőt hozzanak magukkal.

Ez úton is kérünk mindenkit: ossza meg FB-oldalán, minél szélesebb körben igyekezzen szóban és írásban népszerűsíteni nemzeti imánk szerzője előtti augusztus 6-i sződemeteri főhjtásunkat.

MINDENKIT SZERETETTEL HÍVUNK  ÉS  VÁRUNK  A   KÖLTŐ   SZÜLŐFALUJÁBA  !.

Muzsnay Árpád

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280