Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 29, 5:11

Gróf Esterházy János születésnapjára: „Egy perc az élet”

  • Közzétéve Kultúra

Március 12-én a DUNA WORLD csatorna bemutatta az „Esterházy János élete és öröksége” című filmet, amelyben egy percig volt érintett a Falvak Kultúrájáért Alapítvány.

Kultúra Lovagrendje emlékparkja

Gróf galántai Esterházy János Csehszlovákia legjelentősebb magyar mártír politikusa, az „Isten Szolgája”, a „Magyar Kultúra Lovagja”. Halálának 50. évfordulójára a révkomáromi Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesülettel közösen irodalmi pályázatot hirdettünk.

A Jókai díj 2009 témája: „Esterházy János a nemzet mártírja” volt, melynek eredményeként megjelentett antológiánk gazdagon mutatja be máig ható, példamutató, lovagias életét.

Mi „örökös kapcsolatként” avattuk Esterházy Jánost posztumusz a Magyar Kultúra Lovagjává, ötven év után tisztességes temetéséről gondoskodó és nevéről elnevezett kápolnát építő Paulisz Boldizsárt az Egyetemes Kultúra Lovagjává. A tiszteletére emelt „Hűség Keresztútját” a Kultúra Lovagrendje felvidéki, magyarországi és szlovéniai tagjai készítették el Buják Vince a Magyar Kultúra Lovagja vezetésével.

Esterházy lovagi oszlop horz

A Dunai Nemzetközi Alkotókörünk az elsők között járult hozzá boldoggá avatásának kezdeményezéséhez. Ma Esterházy Jánosra, Paulisz Boldizsárra és Buják Vincére együtt, egy lovagi oszlopon emlékezhetünk Aranyosszigeten a Kultúra Lovagrendje emlékparkjában. A 80 perces filmben ugyan csak egyetlen perc jutott lovagias tetteink bemutatására, ez azonban számunkra történelemmé vált.

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280