Bejelentkezés
Frissítve: 2018 Sep 22, 15:53

Sipos Zsófia, a Felső-Tisza-vidék festője - Emlékkiállítás nyílt Vásárosnaményban

  • Közzétéve Kultúra

Sipos Zsófia festőművész, a Hortobágyi Nemzetközi Alkotótábor és a Pasztellfestők Egyesületének alapítójának emlékkiállítása nyílt meg Vásárosnaményban a Tomcsányi Kastélyban.

Beregi muzeum 001

A Beregi Múzeum által szervezett tárlat megnyitóján Filep Sándor Vásárosnamény polgármestere köszöntötte a megjelenteket, külön kiemelve a festőművész rokonságát, majd Varga János a Beregi Múzeum igazgatója nyitotta meg a kiállítást.

Sipos Zsófia, bár egész életében, januári haláláig Debrecenben élt, ezer szállal kötődött Szatmár-Bereghez. Anyai ágon a családja Nagyhódosról és Magosligetről származott, ő a gyermekkora jelentős részét Tivadaron töltötte.

20.onarckepÖnarckép virágos blúzban

"Festőpályája szín- és formavilágát a Felső-Tisza-vidék határozta meg. Ennek a tájnak a fái, bokrai, virágai, és a benne lakó ember – például a falusi fejkendős asszonyok, arcukon-kezükön ezer év sorsával – jelennek meg legtöbbször képein. Festészete „különvélemény a szépség dolgában” – ahogy az egyik méltatója jellemezte. Stílusa ilyen-olyan próbálkozások dacára is besorolhatatlan. Sem elődje, sem folytatója nincs igazából. " - mondta el az emlékkiállítás megnyitóján Varga János igazgató.

Beregi muzeum 002

2011-ben és 2013-ban is alkotótábort vezetett Gergelyiugornyán pasztellfestő pályatársainak, melynek alkotásai mindkét évben bemutatásra kerültek a Beregi Múzeum időszakos kiállításain. 

Beregi muzeum 003

Beregi muzeum 005

Beregi muzeum 006

Beregi muzeum 007

Beregi muzeum 008

Beregi muzeum 010

Beregi muzeum 011