Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 3, 19:53

Mézeskalácsból készült "falumakett"

  • Közzétéve Látnivalók

Idén már tizenhatodik alkalommal sütötték meg a Baranya megyei faluban, Geresdlakon a híressé vált mézeskalácsfalut, amely egyben az ország legnagyobb mézeskalácsfaluja.

11

A Pécsváradtól nem messze található település lakói ismét fantasztikusat alkottak, az épületek nagy gonddal készültek, a legapróbb részletek is kidolgozásra kerültek.

A mézeskalácssütésnek nem csak finom illata van, de igazi közösségformáló szerepe is. Nem csoda, hogy a lányok, asszonyok minden évben izgatottan várják a készülődést. Kezdetben a templomba készültek a mézeskalácsházak, mára azonban messzeföldön híres látványosság, egészéves kiállítás kerekedett az édes épületekből.

2

A kevesebb mint 800 lelkes falu focipályája, temploma, iskolája és óvodája is látható az édes maketten, amelyhez 45 kiló lisztet, 20 kiló cukrot, 7 kiló mézet, 100 tojást, fahéjat, margarint és szódabikarbónát használtak fel.

Az idei édes kiállítás megépítésében egy Ukrajnából menekült háromgyermekes család is részt vett. Ők az elhagyott házuk mását és a geresdlaki, új otthonukat is megmintázták – egy aprócska házat, két zászlóval a tetején. Az Ukrajnából menekült család tagjai márciusban hagyták el otthonukat, júniusban viszont már Geresdlakon kezdhettek új életet.

4

A mézeskalácsok sütését Kettné Schmidt Tímea találta ki. Kezdetben csak a saját házát formázta volna meg, a falu asszonyai viszont csatlakoztak hozzá és így lett egyre nagyobb a mézeskalácsfalu is. A 25 nm2-es terepasztalon a település szűk utcácskái, a templom és a bolt is úgy helyezkedik el, mint az életben is, a valóságban 88 hektáros területet elfoglalva.

Forrás: senior.hu, Fotók:Halavuk Zsuzsa

5

8

3

6

12

 

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280