Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 9, 12:10

Ez elhivatottság és nem szakma – Bacsikné Gabriella természetgyógyász

Számos természetgyógyász cikkünk szakértő szerzője, Bacsikné Szigeti Gabriella, aki Okleveles Gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta.

gabi 22 1

Korábban a Kelet-Magyarországban posztolt rendszeresen, tavaly megtisztel minket, hogy írásai, életmódtanácsai a Három Határban is megjelenhetek.

Mikor fogalmazódott meg benned, hogy a természetgyógyász hivatást választod?

Már negyed évszázada, hogy a gyógynövények az életem részévé váltak. Azonban hivatalosan öt éve foglalkozom ezzel a kimeríthetetlenül csodálatos területtel. Elsődleges célom az volt, hogy az embereket megismertessem a gyógynövények jótékony hatásaival, ezért is írók cikkeket, és tartok előadásokat, igaz, a COVID helyzet miatt, a 2020-as évre tervezett meghívásaim minimális részének tudtam eleget tenni, így kevés előadást tudtam tartani.

Csak előadásokat tartasz és cikkeket írsz?

Sok mindennel foglalkozok. A gyógynövények felhasználási területeiről könyveket írok, aminek kiadása a COVID járvány által kialakult helyzet miatt várat magára. Én, csak kutatni és tanítani akartam az ősi természetes gyógymódokat. A barátaim, ismerőseim hallották, hogy ezzel foglalkozom, megkerestek, hogy segítsek nekik a gyógyulásukban. Segítettem, és egyre többen kezdtek el keresni az ország egész területéről. Rábeszéltek, hogy fogadjak más betegeket is, de erre csak korlátozott számban van lehetőségem, azokat is főként ajánlás útján, időpont egyeztetés alapján tudom fogadni. Mára elmondhatom, hogy az ország egész területéről vannak pácienseim, Zalaegerszegről, Budapestről, Szegedről, Pécsről, Győrből, Záhonyból, Nyíregyházáról, sőt még Bécsből és Bernből is eljönnek hozzám Nyíregyházára.

Az orvosokat kollegának vagy konkurenciának tekinted?

Én az orvosokat kollegának tekintem, és örülök annak, hogy ez kölcsönös. Szívesen konzultálnak velem a betegek gyógyulása érdekében, mivel én nem autodidakta módon tanultam, a Szent István egyetemen szereztem a diplomámat a gyógynövényekről, és a Debreceni Orvostudományi egyetemre is jártam egy pár évet. Így kellő tudással rendelkezem betegségekről, gyógyszerekről, hatóanyagokról, gyógymódokról. Nem vagyunk egymás konkurensei, ugyan úgy, mint a körzeti orvos vagy a védőnő nem konkurense egy sebésznek. Én folyamatosan tanulok, hogy a hatóanyagokról, gyógynövénykutatásokról, és a gyógynövényekkel való gyógyításról naprakész információim legyenek.

Hogyan rendelsz ebben a járványhelyzetben?

Hasonlóan az orvosokhoz. Van betegem, aki rászánja az időt és akár Zalaegerszegről is eljön hozzám személyesen Nyíregyházára. Azonban telefonon, skypon, messengeren keresztül is próbálok segíteni. Legelőször a beteget alaposan kikérdezem, ugyanúgy, mint amikor valaki elmegy egy orvosi rendelésre. Az elmondottak és orvosi leletei alapján segítek a betegnek. Az orvos által felállított terápiát, kiegészítem gyógynövényes kezeléssel.

Mennyire hatékony a gyógynövényes kezelés? Minden betegséget meg lehet gyógynövényekkel gyógyítani?

A jó Isten mindent megadott nekünk, hogy ne betegedjünk meg, vagy betegségeinkből meggyógyuljunk. Az emberek sajnos sokszor nem vesznek tudomást a betegségeikről a kezdeti időszakban, csak akkor kezdenek gyógyír után kutatni, mikor már nem lehet teljes mértékben visszaállítani az egészségüket. A gyógynövényekkel történő kezelés szelíd gyógymód, legrosszabb esetben legalább annyi időt kell a gyógynövényekkel történő egészség helyreállítására fordítani, mint amennyi ideig eljutottunk a betegség adott szintjéig.

Nagyon sok betegséget lehet gyógynövényekkel kezelni, de nem mindent. Vannak orvosi kompetenciák, melyeket szakorvosok végezhetnek, ilyenkor is tudunk segíteni a gyógynövényekkel, hogy a gyógyulás gyorsabb, teljesebb legyen. Sokszor egyeztetek szakorvosokkal, hogy a közösen kezelt beteg a lehető legjobb ellátásban részesüljön.

Bizonyos betegségcsoportokat kiválóan tudunk kezelni gyógynövényekkel és vitaminokkal, mint a felsőlégúti megbetegedések, hormonális problémák, cukorbetegség, magasvérnyomás, magas koleszterinszint, vese és gyomor problémák, emésztési problémák, túlsúly, bőrbetegségek, és még sorolhatnám.

Mit tehet az ember az egészsége megőrzése érdekében?

Nem kell túlgondolni a betegség megelőzést. Egyik legfontosabb módja a változatos étkezés. Ezért is írok cikkeket, mert így nagyon sok embernek tudok segíteni. Nagyon fontos a természethez közeli életmód, ami alatt nagyrészt azt értem, hogy régen az emberek, mindig azt ették, aminek éppen szezonja volt és megtermett a kertjükben. Minden nemzet életmódjának elválaszthatatlan része volt a böjt. 2021-ben február 17-től tartjuk a nagyböjtöt, mely Húsvétig tart. A legjobb a szervezetünk számára, ha érik a meggy, a cseresznye azt esszük, hiszen hihetetlen méregtelenítő hatása van. Mikor érik a dinnye, a szilva, az alma, a tök, a dió, akkor pedig azokat fogyasztjuk. Persze fontos a fűszer és gyógynövények használata is. A fűszernövényeink legtöbbje egyben gyógynövény is, ezért amikor a gondos édesanya, nagymama ételt készít a családjának, nem csak eteti a családját, hanem - még ha nincs is ennek tudatában - javítja az étvágyat, megelőzi a puffadást, stb...

Mondtad, hogy a kutatási anyagokból szerzed tudásod. Régi hagyományokat is gyűjtöd?

Igen, gyűjtök régi népi gyógymódokat, Erdély az egyik kedvenc helyem, ahol népi gyógyászatot kutathatok, a gyógynövények felhasználási lehetőségeivel kapcsolatban. Lehetőség szerint falusi turizmus keretében szállok meg, hiszen a szállásadó, vendéglátó családjának, szokásainak is kicsit részévé vállhatok. Egyik szállásadóm készítette az ebédet és közben le-le szaladgált a konyhakertbe, egy-egy fűszernövényért. Az egyik vendégtársunk kíváncsian kérdezte, hogy mégis mit rak az ételbe és miért. Amire azt az egyszerű választ adta a háziasszony, hogy nem is tudja, mi az adott fűszernövény igazi neve, de az kell az ételbe, mert az ő édesanyja és a nagyanyja is így készítette.

A gyógynövények igazán nagyszerűek, hiszen nem csak gyógyíthatunk velük, hanem megelőzhetjük a betegségeket. Mint például, aki gyakran fogyaszt mákot, annak nem lesz gondja a csontritkulással. A legfontosabb, hogy tudjuk, hogy mit, mikor és hogyan használjunk. Fontos a mérték, az, hogy ne essünk túlzásba. Divat ma, hogy a C-vitamin javasolt mennyiségének többszörösét viszik be egyes emberek a szervezetükbe. Ez egyrészt azért nem előnyös, mivel a C-vitamin vízben oldódó vitamin és a felesleges mennyiség a vizelettel kiürül, de közben vesekő kialakulásnak a kockázatát fokozza.

Említetted, hogy megfelelő mennyiséget kell bevinnünk? Ezt hogy érted?

Igen. Nagyon fontos a mennyiség. Nagyon finom és egészséges a dió – például rákmegelőző hatása van - de ha a javasolt mennyisségnél többet fogyasztunk, gyomorégést okozhat. Az étcsokoládé remek antioxidáns, segít a feszültség csökkentésében, boldogabbak leszünk a fogyasztását követően, ennek ellenére ezt sem fogyaszthatjuk korlátlanul, hiszen a túl sok csokoládé kivonja a szervezetből a B-vitamint.

Hogyan jelentkeznek be hozzád a betegek?

Előre megbeszélt időpontban, ajánlás alapján fogadok betegeket. A +36 - 30/529 - 8574-es telefonszámon és a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen szoktak a betegek megkeresni, időpontot egyeztetni. Kevés beteget tudok csak fogadni. Nagyon fontos elmondanom, hogy fertőző betegekkel nem találkozom személyesen, a többi hozzám forduló beteg és saját magam egészsége érdekében. Aki fertőző beteg azzal telefonon, skypon, messengeren kommunikálok és küldöm számára a megfelelő gyógynövényes teákat, készítményeket és vitaminokat csomagban.

Köszönöm szépen az interjút! Érdeklődéssel várjuk, hogy a 2021-es évben milyen gyógyhatású növényekkel ismertess meg minket, hétről-hétre.

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280