Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 5, 6:53

Mátyus, a példakép - Péter Juli írása

Pénteken délután egy nagyon kedves meghívásnak tettünk eleget a Férjemmel. A MAGYARORSZÁGI MAGISZTER ALAPÍTVÁNY és a MÁTYUSI IDŐSEK OTTHONA meghívott bennünket "A TELEPÜLÉS ÉRTÉKEI" címmel megrendezendő első hagyományőrző kiállításukra.

DSC 0128

Mátyus  község iránt, mindig is elfogult leszek, hiszen itt kaptam lehetőséget 18 éves koromban, hogy képesítés nélkül megkezdhessem több, mint 4 évtizedig tartó pedagógus hívatásomat.

DSC 0132

A helyszín az Idősek Otthona. Az épület társalgójába belépve, a látogató rögtön "visszaszalad" az időben, mert  megigézi a múlt tárgyi látványa. Gyönyörű szép beregi keresztszemes terítők, abroszok, falvédők, múltunk megannyi gyöngyszemei! A távoli évtizedek használati tárgyai: köpülő, szenes vasaló, csizmahúzó, gyékénykosár, szilkék, kisebb nagyobb méretben, amelyben a szilvalekvártól a  lisztig, mindent lehetett tárolni.

DSC 0179

A társalgó főhelyén két felöltöztetett bábu: rajtuk a népi öltözködés minden fontos kellékével. Egy APÓKA és egy ANYÓKA. Ahogyan a népmesékben  megjelentek számunkra. Egyben jelképezve a nehéz sorsot, a paraszti világot, amelyben szükség volt mindenki szorgos kézre.
A falakon körben tájképek, csendéletek. A minket körbevevő  természet nyugalmát, szépségét visszaadva!

DSC 0145

Sorra érkeznek a vendégek.Mindenkit nagy szeretettel fogad a Magyarországi Magiszter Alapítvány nevében a FENNTARTÓ, az INTÉZMÉNY nevében  LAKATOSNÉ VIRÁG KATALIN vezető, és helyettese CSESZLAINÉ CSICSÁK KATALIN, s Mátyus község fennmaradásáért sokat fáradozó  24 évig polgármesterként tevékenykedő VARGA GYULA.

DSC 0198

A köszöntőt Lakatosné Virág Katalin tartotta. Beszélt a hagyományok tiszteletéről, s arról, hogy hogyan is fogalmazódott meg bennük már egy ideje a hagyományőrzés gondolata. Cseszlainé Csicsák Katalin  elénk tárta Mátyus község teljes történelmét. Ez számomra igen kedves volt, hiszen Tiszaadonnyal, Barabással egy időben keletkezett, szintén személynévből.

DSC 0218

Ésik Sándor következett, aki elmondta, hogyan is kezdett festeni. Mindig is szeretett rajzolgatni, a színek pedig vonzották. Festőként, több iskolát, templomot festett ki. Szabad idejében sokat pecázott a Tisza-parton. Szívét-lelkét " megfogta" a nyugalom, a csend, a táj gyönyörűsége. Vászonra fest, olajjal. Úgy éri, ezzel a hobbival tejesebb az élete.

DSC 0165

A NYÍRSÉGI TÁNCEGYÜTTES két nagyszerű táncosa következett! Az otthon lakói és a vendégek is nagyra értékelték a két kitűnő táncos műsorát.

 A VÁMOSATYAI NÉPDALKÖR következett. Igényes, gyönyörű műsorral készültek. Verseik és nótáik is őseink életéről, örömükről, bánatukról szóltak.

DSC 0171

Műsoruk második része már az ADVENTRŐL, az eljövendő KARÁCSONY szépségéről szólt. A megnyitó végén a vendégek még egyszer megtekintették a kiállított tárgyakat. A kiállítás nyitott, bármikor, bárki megtekintheti.

Beszélgettünk az Otthonban lakókkal, az intézmény dolgozóival. Betekintést nyertünk a mindennapjaikba, meghallgattuk életük egy-egy részletét.Látszott rajtuk, hogy örülnek nekünk. A vendéglátók  meglepetésként  "szeretett vendéglátásra " invitáltak bennünket az ebédlőbe. Nagy sikere volt NAGYANYÁINK által készített mákos és diós BABAJKÁNAK ! / A receptet írtam is..../

KEDVES Magyarországi Magiszter Alapítvány !
Kedves MÁTYUSIAK !
Kedves Intézményvezetők !
Kedves Otthonlakók !

Én nagyon régen NEM ÉREZTEM MÁR ilyen MEGHATOTTSÁGOT, mint azon a tegnapi délutánon!
Minden elismerésem az ötletgazdának, s mindenkinek, aki a megvalósítást bármilyen módon támogatta.
A legnagyobb ÉRTÉKNEK tartom a világon a ragaszkodást a múlthoz, az értékeinkhez.
S az érték KINCCSÉ válik, ha azt MÁSOKKAL is meg akarjuk osztani.
S ITT EZ TÖRTÉNT !!!
Köszönöm !

Péter Juli

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280