Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 5, 6:53

Húsvét hétfő - Szabad-e locsolni?

Az én időmben még szabad volt, és nagyon vártuk a locsolkodókat. Megtiszteltetés volt ha a lányos házat minél több fiú látogatta meg, ha a lányokat asszonyokat minél többen locsolták meg.

locsolkodas©Kuklis István

Az sem volt baj, hogy nem előkelő parfümmel ,,csak" orosz kölnivel jöttek, csak jöjjenek a locsolók. Jöttek is csapatostól már korán reggel elindultak a kisfiúk, hogy mindenkinél időben eljussanak. A lányok igyekeztek korán kelni, szépen felöltözni ne hogy ágyba találják őket a locsolkodók. Ki- ki szaladtak megnézni jönnek -e már, izgultak, hogy elég lesz-e a hímes tojás, jut-e majd mindenkinek.

Délelőtt a gyerekek és a suhancok jártak, délután elindultak a felnőtt férfiak, tiszteletüket tették a szomszédoknál kománál és a rokonoknál. Ez a nap a locsolkodásról szólt, másnap aztán ha össze jöttek az asszonyok büszkén dicsekedtek kinek a lányát hányan locsolták meg, meg, hogy még a szomszéd faluból is sokan jöttek.

Sajnos ez a szép hagyomány lassan- lassan kihalófélben van.

Mára odáig jutottunk, hogy ,,bújunk el, jönnek a locsolók!" Húsvét előtt egy hétig takarítanak, sütnek főznek mindenféle finomságot, festenek pár tojást asztaldísznek aztán azon tanakodnak hová menjenek otthonról a vendégek elől... Mert hát nem azért suvikszolták ki a lakást, hogy mások összejárkálják a gyönyörű szőnyeget! A kölköknek pénz kell, (tavaly is a falhoz vágták a hímes tojást) meg... nehogy már bebüdösítsék a lakást a kölnijükkel.

Szóval, hagynak csapot-papot, terített asztalt meg mindent, a kutyát felengedik az első udvarra, autóba ülnek és elmennek otthonról.. mindegy hova, csak el a háztól!

Kiss Zoltánné, Marika

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280