Birsalmás pite készítése
- Írta: Kiss Ambrus Ilona
- Közzétéve Olvasóink küldték
Birsalma és alma keverékéből finom, gyümölcsdús pitét készíthetsz.
Hozzávalók:
450 gr liszt
250 gr Rama
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
2 db egész tojás
1 db tojássárgája
150 gr cukor
1 db almás joghurt
csipetnyi só
1 db citrom reszelt héja
Töltelékhez:
2 db birsalma
6 db savanykás alma
1 pohár cukor
2 teáskanál őrölt fahéj
fél citrom leve
A lisztet, cukrot, vaníliát, sütőport, sót, citrom héját tegyük egy nagy keverő tálba, daraboljuk bele a margarint. Kézzel addig morzsoljuk, még a margarin apró darabokban lesz a tésztában. Utána tegyük bele a tojásokat és a joghurtot. Dolgozzuk jól össze, majd lisztezett deszkán gyúrjuk át. Pihentessük legalább fél órán keresztül a hűtőben.
Lisztezett deszkán gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki fél centi vastagságúra. Vajjal kikent és liszttel meghintett peremes piteformát béleljünk ki a tésztával, majd töltsük meg a langyosra kihűlt töltelékkel.
Töltelékhez reszeljük le a meghámozott almát és birsalmát, tegyük egy nagyobb lábasba, szórjuk rá a cukrot, őrölt fahéjat és a citrom levét. Állandóan kevergetve addig pároljuk még a levét teljesen elfövi. Hagyjuk langyosra kihűlni.
Nyújtsunk ki a tésztából még egy adagot fél centisre, majd borítsuk be vele a megtöltött pitét. Vágjuk le a széleinél a felesleget, majd kezünkkel nyomjuk jól össze.
Előmelegített sütőben 150 fokon süssük 45-50 percig.
A megsült és kissé kihűlt pitét szeleteljük fel, tegyük egy nagy tányérra, szórjuk meg porcukorral és tálalhatunk mellé vanília fagyit is.
Forrás: kaldeneker.hu