"Az igazi" svéd húsgolyók recept
- Írta: Bodnár Zsolt
- Közzétéve Receptek
A NOSALTY receptje alapján akár otthon is elkészíthetjük a svéd húsgolyót.
hozzávalók / 4 adag
A húsgolyóhoz
- 250 g darált marhahús (kétszer darált)
- 250 g darált sertéshús (kétszer darált)
- 1 db tojás
- 200 ml habtejszín
- 6 g vöröshagyma (kb 2-3 ek)
- 0.5 db kétszersült (ledarálva, kb egy fél csésze kell belőle, az nagyjából egy szelet)
- 2 db burgonya (kisebb, főzve)
- 5 ek vaj
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 100 ml víz
A szószhoz
- 125 ml habtejszín
- 175 ml marha alaplé
- 2 teáskanál szójaszósz
- 1 evőkanál finomliszt
- 1 csipet fehérbors
-
elkészítés
A húsgolyóhoz
- A húsokat kétszer ledaráljuk (vagy ledaráltatjuk).
- A hagymát 1 kanál vajon, kis lángon süssük aranybarnára.
- A darált kétszersültet áztassuk a vízbe, a krumpli törjük össze krumplinyomóval.
- Az összes hozzávalót tegyük egy tálba, fűszerezzük, és jól dolgozzuk össze. Ha kész, vizes kézzel formázzunk belőle diónyinál nagyobb gombócokat (mindenki evett már a kék-sárga áruházban, tudja, kb mekkorák kellenek:) ).
- Olvasszuk fel a vajat egy nagyobb serpenyőben, és kis lángon, forgatva, több adagban süssük ki őket.
A szószhoz
- Ha a húsgolyók kisültek, a serpenyőbe öntsük bele az alaplevet, és kis lángon melegítsük.
- Adjuk hozzá a tejszínt, és szitáljuk bele a lisztet. Fűszerezzük.
- Kis lángon forraljuk fel, és várjuk meg, míg egy picit sűrűsödik.
- A gombócokkal együtt tálaljuk.
//forrás: nosalty.hu//