MK Zoldenergia konzultacio statik 1200x150 0320
Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Mar 29, 13:06

Vélemény - Debilnek nevezte, és kutyákhoz hasonlította egy ukrán nyelvész a kárpátaljai magyarokat

Irina Farion, aki az interneten közölt információk alapján ukránnyelv-tudós, pedagógus (???), politikai és társadalmi aktivista, „debileknek” nevezte a kárpátaljai magyarokat, továbbá a kutyákhoz hasonlította őket.

irina farion

Az ukrán nacionalista szerint a kárpátaljai magyaroknak nincs helye Ukrajnában. A hölgy úgy véli, hogy a 7 év, melyet a törvény az ukrán nyelv elsajátítására ad a nemzeti kisebbségeknek – fölöttébb hosszú idő.

„Hallgassanak ide, amikor elküldünk egy kutyát egy oktatásra, az a kutya egy hónap múlva úgy tér haza, hogy ismeri az „Ülj!”, „Állj!”, „Fekszik!” parancsszavakat. Nekik pedig hét év kell ahhoz, hogy megtanulják Sztepan Bandera, Tarasz Sevcsenko és Leszja Ukrajinka nyelvét? Szükségünk van ennyi debilre Ukrajnában? Vegyék az útleveleiket, melyeket Magyarország adott nekik, és menjenek Magyarországra. Miért kellene nekem etetni őket, miért kellene nekem pénzt adni a magyar, román, orosz és lengyel iskolák számára?” – nyilatkozta a „pedagógus”.

Bár ezt a kijelentését nagy nyilvánosság előtt még 2018. október 13-án tette, jogosan gondolható, hogy az extrémül szélsőségesen buta véleménye az elmúlt közel 2 évben sem változott.

Kedves Irina, én tudok egy nagyon egyszerű megoldást! Vissza kell adni Kárpátalját annak a népnek, akié több mint ezer évig volt, és tulajdonlásuk idején a ruszinok saját nyelvükön, a románok románul, a magyarok magyarul beszéltek. Hogy abban az időszakban, 1945 előtt milyen nyelven beszéltek a Kárpátalján élő ukránok, azt inkább ne firtassuk.

Vissza kell adni Lemberg környékét a lengyeleknek, és megszűnik a lengyel probléma. Lembergiként tudnia kell, hogy közel 100 évig a Habsburg uralom alatt erőszakosan volt a városukban kötelező a német nyelv majd a kiegyezés után lengyel területen megmaradhatott Ukrajna kulturális központjaként. Mi a baja az "idomíthatatlan" lengyelekkel kedves Irina?

Vissza kell adni Donyecket az oroszoknak, és nem lesz orosz nyelvi problémája sem Ukrajnának! Ha mindez megvolt élhetnek nyelvi Kánaánban az ilyen szélsőségesen idegengyűlölők ukránok, és nem kellene szenvedni a Szovjetunió által összelopkodott és Ukrajnának örökbe, a történelmi anyaországok által pedig ajándékba adott területek népeivel.

Kissé furcsa egy olyan országból ilyen nyíltan nyelvi problémákról, és taníthatatlan népekről beszélni, amelynek a parlamentjében pár évvel ezelőtt még megszokott és elfogadott volt az orosz nyelv használata.

Bodnár Zsolt

MK Zoldenergia konzultacio statik 700x700 0320

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280