Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 18, 17:13

„Ágnes hideg, engesztel Vince, hadd teljék a pince” - Ágnes napi hiedelmek

Az Ágnes név nemcsak Magyarországon, hanem az egész világban elterjedt. Görög eredetű, jelentése: szűzies, tiszta, szemérmes.

Jan 21 St Agnes

A régiek megfigyelése szerint, ha Ágnes napon január 21-én derült az idő, akkor jó termés lesz az évben.

„Ágnes hideg, engesztel Vince, hadd teljék a pince”. Jelentése: az Ágnes és az azt követő Vince napi időjárás mindig ellentétes egymással.  Ha Ágnes napja felhős, borús volt,  akkor Vince napon napos idő  várható, amiből a bőséges szőlőtermésre, jó minőségű borra következtettek.

E napon böjtölve, és néhány egyéb előírást követve a lányok megálmodhatják jövendőbelijüket.

Angolszász területeken ismert az a népszokás, melyet a fiatal lányok Szent Ágnes ünnepének előestéjén végeztek, amelynek révén meglátják jövendőbeli férjüket. A lányok este a tűpárnájukból kihúzogatták a tűket, és egyet a hálóingük ujjába szúrtak, annak érdekében, hogy álmukban a jövendőbeli megjelenjen.

Bizonyos helyeken viszont e napon az áldott állapotban lévő asszonyok sós vízben mosakodnak, hogy a gyerekük szép és egészséges legyen

Január 21. a Római Szent Ágnes vértanúságának napja. Ő a  szüzesség, a kertészek, a leányok, a jegyespárok, illetve a nemi erőszak áldozatainak védőszentje. Szent Ágnes kereszténnyé lett római nemesi család gyermekeként született 291 körül. A prefektus saját fiának szerette volna  feleségül Ágnest, de a lány elutasította azt, ezért  halálra ítélték.

Mivel a római jog nem engedélyezte szüzek kivégzését, Sempronius prefektus a meztelen Ágnest keresztül vonszolta az utcákon egy bordélyházig. Ezalatt csodák történtek. A lány imájára a haja megnőtt és befedte a testét, hogy elfedje szégyenét. Azok a férfiak pedig, akik megpróbálták megerőszakolni, rögtön megvakultak.

A lányt máglyán akarták megégetni, de a fahasábok nem égtek. Erre a főtiszt kihúzta a kardját, és lefejezte (más források szerint torkon szúrta) Ágnest. Egy újabb legenda szerint viszont Szent Ágnes akkor halt hősi halált, amikor a börtönből nőket lökdöstek elő kínzásra, akiknek szemében félelem tükröződött. A kapitány szeme azonban megakadt egy alig  több, mint tizenkét éves lány arcán. Ő volt az egyetlen, aki nem  félt.

A kapitány csodálkozott a fogoly fiatalságán, és meg akarta menteni őt, de Ágnes visszautasította. Ekkor több katona is jelentkezett, mind Ágnes kezét akarta elnyerni, ő azonban mindenkit visszautasított, és ezt mondta: „Azé akarok lenni, aki engem először választott: Istené!” A kapitány erre megparancsolta, hogy azonnal végezzék ki a lányt.

Szent Ágnes mártíromságára azért emlékeznek ezen a napon, mert január 21-én temették el.

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280