Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 4, 15:20

Engedély nélkül tilos gyűjteni a szarvasbikák elhullajtott fejdíszeit

  • Közzétéve Helyi hírek

A természetet járó kirándulók megyénkben is találkozhatnak ezekben a hetekben elhullajtott agancsokkal. Fontos azonban mindenkinek tudna, hogy a szarvasbikák elhullajtott fejdíszeinek gyűjtése, illetve elvitele csak az adott területen gazdálkodó vadászatra jogosult szervezet hozzájárulásával történhet. 

agacsfotó: police.hu

Az engedély nélküli gyűjtés szabálysértés, de a Büntető törvénykönyv alapján lopásnak is minősülhet. Bizonyos esetekben – ha valaki szándékosan hajtja a vadat – több százezer forintos vadvédelmi bírság is kiszabható az illegális agancsozásért a vadgazdálkodási törvény értelmében, sőt még börtönnel is sújtható állatkínzásról is szó lehet. 

Ha valaki az illegálisan gyűjtött agancsot felvásárolja, az orgazdaság vétségét követi el, s ezt ugyancsak szigorúan bünteti a törvény. Az elhullajtott agancs fontos információkat is ad a vadgazdálkodó számára az adott egyedre és az állományra vonatkozóan, a gyűjtés ezért is csak a vadászatra jogosult engedélyével történhet. 
 
Aki pedig engedéllyel rendelkezik, keresés közben annak sem szabad hangoskodással zavarnia, meghajtania a vadat, hiszen mindez az állatok sérüléséhez vezethet. A bikák menekülés közben leverhetik az egyébként még levetésre nem érett agancsot, ami koponyasérüléshez, az agancstőnek nevezett csontnyúlvány töréséhez vezethet. 

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet, mint a vadgazdálkodó szervezetek érdekképviselete, kéri a természetjárókat és az agancsgyűjtés iránt érdeklődőket: ismerjék meg az erre vonatkozó szabályokat és tartsák be az előírásokat, hiszen ez a vadállomány, a tervszerű vadgazdálkodás, a lakosság és a természetkedvelők érdeke is.

szon.hu

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280